Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Sanningen ska inte förskönas – den skånska sjukvården fungerar dåligt

Att ha personal så att det kan erbjudas sängplatser för behövande patienter är exempel på saker som inte får hög prioritet. Inte heller att bemanna operationssalar så att verksamhet kan hållas igång där, enligt skribenten.Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Som anställd i Region Skåne har man hört mycket, men återigen har verkligheten överträffat fiktionen. Vår regiondirektör låter genom sjukhusets klinikchefer meddela att vi anställda bör förmedla en positivare bild av hur sjukvården fungerar "- för det är mycket som fungerar bra … för i år är det valår och mycket kommer då att handla om tillgänglighet i vården".
Att försköna, släta över och inte tala om att vården fungerar dåligt är tydligen en strategi. Vems ärenden går regiondirektören? Att vården fungerar dåligt vet alla som arbetar med patienter, men det är idag alltför många som just inte gör detta. Den bristande förankringen i de nära dagliga frågorna har spridit sig snabbt i organisationen. Att gå omkring med en dator och visa upp presentationer och förmedla data i kalkylark är viktigare än att ta ett tag där det behövs och kunskapen i kärnverksamheten är mindre viktig än att säga rätt saker som har förmedlats från ledningen.
Inte heller behöver regionens direktörer ha någon sjukvårdskunskap till professionen. Den direktör som kanske har den tyngsta sjukvårdspositionen bland de många direktörer som finns under regiondirektören är hälso- och sjukvårdsdirektören. Senast var detta en ekonom och vår nu nyligen tillträdde på positionen är också ekonom och uttalar sig på Region Skånes hemsida "Skånsk sjukvård är ledande inom många områden i Sverige...".
Torsdagen den 15 februari publicerade Socialstyrelsen väntetider på Sveriges akutmottagningar. Det är ingen glädjande statistik för landet i allmänhet men i synnerhet inte för akuten i Lund som kom näst sist.
Detta valår skickar regionledningen ut anvisningar att verksamheten inte får ta emot besök av politiker hur som helst. Man undrar stilla, kanske får politikerna då se fel saker? Så klart ska det vara ordning men samtidigt ska befolkningen i vår region känna till att klinikerna själva ofta bjuder in politiker för att inviga någon ombyggnad, ny utrustning eller motsvarande. Detta för att visa upp rätt saker så att ytterligare dyra investeringar skall få kunna genomföras. Basal sjukvård och omvårdnad, som är det de flesta behöver, har då sällan denna attraktionskraft. Besöken riktas istället till mycket exklusiva projekt, men inte ens då presenteras hela kostnaden och personalkostnaderna glöms bort eller göms undan.
Att ha personal så att det kan erbjudas sängplatser för behövande patienter är exempel på saker som inte får hög prioritet. Inte heller att bemanna operationssalar så att verksamhet kan hållas igång där. Att sjukvårdspersonal påpekar detta så gott som dagligen förefaller inte ha någon genomslagskraft.
Låt oss hoppas på ett vitalt valår där politiker får möjlighet att se vår sjukvård som den är och också bli kunniga om att allt nytt som glimmar är inte guld. Vi ser sedan fram emot förslag som utmanar strukturer och system som dock själva gärna vill beskriva nuvarande sjukvårds förträfflighet. Pendeln är på väg tillbaka. Tiden för sammanslagningar, stordrift och topptunga organisationer är ute och ett nära arbetande kunnigt ledarskap i greppbara enheter kommer tillbaka.

Anonym läkare

Gå till toppen