Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vårdjätte köper stor skånsk vårdgivare

Vårdjätten Capio köper skånska Novakliniken. Affären berör 45 000 listade patienter i östra Skåne.

Britta Wallgren är landschef för Capio i Sverige.
Den privata vårdjätten Capio köper Ystadsbaserade Novakliniken som är en av Skånes största privata vårdgivare. Novakliniken har sin verksamhet i östra Skåne, där Capio sedan tidigare endast har en vårdcentral.
– Förvärvet av Novakliniken utökar vår närvaro i Skåne och patientbasen för Capios erbjudande med digitala läkarbesök och ett brett nätverk av fysiska vårdenheter, säger Britta Wallgren, landschef för Capio i Sverige, i en kommentar.
Novakliniken startades 1990 i Ystad, där huvudkontoret alltjämt ligger. Företaget har verksamhet inom primärvård, företagshälsovård och tandvård, och är etablerat på tio orter.
Novaklinikens vd Bo Lind säger tillsammans med verksamhetschefen och grundaren Pål Svensson i ett uttalande att ”en sammanslagning med Capio Närsjukvård är ett naturligt steg för Novakliniken” och att tillgången till Capios resurser kommer att stärka vården man levererar.
Förvärvet förutsätter godkännande från Region Skåne och Konkurrensverket. Affären förväntas vara slutförd och Novaklinikens verksamhet inkluderad i Capios från april 2018.
Efter förvärvet kommer Capio att ha 28 vårdcentraler och cirka 220 000 listade patienter i Skåne. I hela landet har bolaget 93 vårdcentraler i tolv landsting och regioner med nära 800 000 listade patienter.
Fakta

Novakliniken

• Novakliniken bedriver verksamhet vid åtta vårdcentraler och två filialer.

• Företaget har också viss företagshälsovård och tandvård.

• Novakliniken omsatte 245 miljoner kronor 2017 och har omkring 45 000 listade patienter.

Gå till toppen