Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lewinsky: Jag var offer för maktmissbruk

Metoo-kampanjen har gett Monica Lewinsky nya perspektiv på sin affär med president Bill Clinton. I dag anser hon att hon var offer för grovt maktmissbruk.

Monica Lewinsky blev skoningslöst uthängd efter avslöjandet om en kärleksaffär med Bill Clinton. Arkivbild.Bild: Lionel Cironneau/AP/TT
Som ung praktikant i Vita huset hamnade hon 1998 på tidningarnas löpsedlar sedan det avslöjats att hon haft en kärleksaffär med dåvarande presidenten Bill Clinton. Inga detaljer var tillräckligt känsliga för att undanhållas allmänheten.
Den i dag 44-åriga Lewinsky skriver i en artikel i tidskriften Vanity Fair att hon flera år senare fick diagnosen posttraumatisk stress efter att ha blivit uthängd och utfryst.
Hon berättar hur hon hämtat kraft från tusentals kvinnor som vittnat om sexuella övergrepp från mäktiga män inom nöjesvärlden, politiken och medierna. Fram till nu har hon betraktat sin affär med Bill Clinton som en relation byggd på samtycke. Men Metoo-kampanjen har öppnat hennes ögon.
"Han var min chef, han var planetens mäktigaste man. Han var 27 år äldre än jag, med tillräckligt stor livserfarenhet för att veta bättre."
I dag anser hon att hon var offer för maktmissbruk. Men skriver samtidigt att det är komplicerat och att hon inte försöker frånsäga sig sitt eget ansvar för det som hände.
Fakta

Lewinsky-affären

Lewinsky-affären briserade i pressen i januari 1998. Den blev kulmen på en rad utredningar mot president Bill Clinton och resulterade i att han ställdes inför riksrätt.

Den särskilde åklagaren Kenneth Starr utredde Clinton för bland annat misstänkta fastighetsaffärer, olämplig hantering av hemliga dokument och sexuella trakasserier.

Inom ramen för anklagelserna om sexuella trakasserier – som avsåg en annan kvinna – hävdade Bill Clinton att han inte haft sex med Monica Lewinsky.

Clinton överbevisades när hans sperma hittades på en av Lewinskys klänningar.

I augusti 1998 tillstod Clinton inför en åtalsjury att han haft en "olämplig" relation med Lewinsky.

Riksrättsförfarandet inleddes i december 1998. Vid fällande dom hade Clinton tvingats avgå, men han friades på alla punkter i februari 1999.

Gå till toppen