Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Max Wiman: Sådan far sådan son – ytterligare en MFF-påg kan göra debut i dag

Nog finns det vissa likheter - eller...?

Melker Nilsson till vänster – pappa Joakim Nilsson till höger.
Han fostrades i BK Fram, men det var i Malmö FF som genombrottet kom. På mittfältet trollade han både med bollen och motståndarna under MFF:s storhetsperiod mellan 1986-90. Som exempel på hur profilstarkt MFF var kan nämnas att när SM-guldet säkrades i SM-finaler mot Djurgården 1988 hette lagkamraterna Janne Möller, Per Ågren, Torbjörn Persson, Roger Ljung, Magnus Andersson, Niclas Larsson/Nylén, Jonas Thern, Stefan Schwarz, Leif Engqvist, Martin Dahlin, Hasse Borg, Anders Palmér och Deval Eminovski, Håkan Lindman och Hans Johansson.
Sen bar det iväg till spanska Gijon för Joakim Nilsson, innan karriären faktiskt avslutades i Landskrona Bois.
I dag är Joakim Nilsson, 51, tillbaka som koordinator i MFF:s ungdomssektion. Och jag förmodar att han smyger ut och tar plats vid plan nio i eftermiddag.
Bland de ungdomar som finns med för att bredda A-truppen när den möter Roskilde finns nämligen en viss Melker Nilsson, född 2000.
Om ni hyste några tvivel när ni såg porträtten, så kan ni ju spana in spelbilderna här nedan. Sådan far sådan son.
Joakim Nilsson i aktion mot belgiska Mechelen i en Europacupmatch 1989.
Melker Nilsson i aktion mot Elfsborg i U17-SM-finalen hösten 2017.Bild: JÖRGEN JARNBERGER
Tyvärr hinner jag alltför sällan se ungdomslagen, så jag kan inte dra mig till minnes att jag sett Melker Nilsson spela. Men så här säger MFF:s assisterande tränare Andreas Georgson om honom:
– Melker är innermittfältare. Hårt jobbande, bra spelförståelse och skicklig med bollen.
De två sistnämnda epiteten stämmer definitivt på pappa "Jocke" också. Han var en riktig lirare, men vänsterfotad yttermittfältare. Det där med hårt jobbande är väl inte det jag kommer ihåg honom för främst, däremot. Nåja, skämt åsido. Hela det framgångsrika laget var hårt jobbande, men det var som sagt liraren "Jocke" som supportrarna kom att älska. Han står bokförd för 27 A-landskamper och var med i trupperna både till VM 1990 och EM 1992.
Det är kanske inte så märkligt, men ändå intressant, att så många barn går i sina föräldrars idrottsfotspår och lyckas ganska ofta. Redan i går berättade Sydsvenskan ju att HIF-profilen Rade Pricas son Tim också kan göra MFF-debut i dag.
Mönstret går igen i de flesta idrotter.
Jag hoppas både Melker och Tim får speltid i dag, alltid roligt att se likheter och skillnader. Sen är det naturligtvis oerhört viktigt att också dessa ungdomar får skapa sin egen identitet, men just i unga år är jämförelserna spännande.
Har ni inte möjlighet att vara på plats vid plan nio (intill Coop) vid stadion, kan ni se matchen här på sydsvenskan.se.
Gå till toppen