Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Traustasons attityd imponerade i en oglamorös träningsmatch

Ni som valde att följa MFF-matchen mot Roskilde på sydsvenskan.se är tisdagens verkliga vinnare. Under alla år i det här jobbet kan jag faktiskt inte påminna mig om att någon träningsmatch känts så vidrigt kylslagen som den här. Den bitande vinden tillsammans med sex minusgrader på det öppna "fält" som plan nio vid stadion är, var helt enkelt omänsklig.

Att det stod ett hundratal och hoppade längs med plastmattan är egentligen helt otroligt. Vi vet ju alla vad skånsk vinter kan innebära, men med sibirisk kyla är det ingen bra kombination.
Man kan förstås då diskutera vad det ger med en sådan här match, men som alltid är det ju ändå så med spelarna att de åtminstone till viss del går in i sin egen bubbla.
Nu blev det ju ändå inte riktigt som tänkt och det tror jag störde Magnus Pehrsson en hel del. Samuel Adrian och Eric Larsson var båda förkylda, Arnor Traustason fick kliva av tidigare än tänkt med andningsproblem på grund av snuva - och även om inte väder orsakar sjukdom, så spårar vi väl ändå sviter av den kylslagna matchen mot Gefle i helgen.
Apropå Traustason, så imponerades jag av den attityd han visade och det hårda arbete han la ner. Det är förstås fel att jämföra det här rakt av med en U21-match, men där har vi ganska ofta sett etablerade spelare som inte visat den rätta energin. Det gjorde både Traustason och andra spelare som Franz Brorsson och Egzon Binaku.
Talande nog fick - säkert påverkade av kylan både Binaku och Laorent Shabani krampkänningar mot slutet av matchen.
Laorent Shabani får hjälp av en Roskildespelare när han får kramp.Bild: AVDO BILKANOVIC
Traustasons insatser på fasta situationer som servare vill man förresten gärna se mer av. Han serverade Noel Hansson en hörna vid 1-0 och faktum är att även 2-2 var frukten av en fast situation, då Jesper Dickman lyfte fram frisparken som Franz Brorsson först nickade i ribban och sedan forcerade in i mål.
MFF började riktigt bra första 25 minuterna. Sen fick Joakim Nilssons son Melker kliva av med känningar i ett knä. Man ska kanske inte sätta detta som en direkt avgörande händelse, men Melker Nilsson hade gjort ett riktigt bra jobb på innermittfältet så långt. MFF tappade initiativet där sedan, men det berodde nog också delvis på att de unga spelarna kände av det tyngre och mer rutinerade motståndet (Roskilde kom med ett rent A-lag och spelar alltså i mitten av näst högsta ligan).
På innermittfältet hade också Bonke Innocent det jobbigt på nytt, åtminstone i första halvlek (då en fullständigt onödig och märklig armbåge i ryggen oprovocerat på en motståndare kunde gett rött kort). Det var inte lika illa i andra, men fortsatt slarvigt passningsspel och inte kom han närmare A-lagsspel. Det kan nästan låta som mobbning att behöva ta upp hans insatser gång på gång, han försöker kriga, men det går liksom inte ihop.
Roskilde hade fler chanser än MFF och Franz Brorsson kunde mycket väl åkt på en frilägesutvisning. Men samtidigt kom MFF tillbaka i slutet.
Då imponerade blott 16-årige Jesper Dickman rejält. Vass med bollen, liten och kvick. Lite som Laorent Shabani, som hade lite jobbigare att komma loss den här dagen, men också fick spela som släpande anfallare.
Noel Hansson gjorde mål och var stabil på högerbacken, Hugo Andersson har en imponerande grundkapacitet, även om det inte klickade helt mellan honom och Brorsson hela tiden.
Det var väl de av de unga man lade märke till mest. Tim Prica gjorde några fina sekvenser, men var inte så involverad i spelet.
Totalt gjorde i den här matchen åtta spelare A-lagsdebut för Malmö FF. För matchen räknas som officiellt i och med att A-coachen Magnus Pehrsson ledde laget.
Här har ni förresten facit med alla byten också.
Malmö FF-Roskilde 2-2 (1-2)
1-0 (20) Noel Hansson, 1-1 (30, straff) Kristian Lindberg, 2-1 (40) Mikkel Thygesen, 2-2 (90+1) Franz Brorsson.
MFF: Fredrik Andersson - Noel Hansson, Hugo Andersson, Franz Brorsson, Egzon Binaku (80, Granit Rushiti) - Jesper Dickman, Bonke Innocent, Melker Nilsson (27, Amel Mujanic), Arnor Traustason (53, Yahya Kalley) - Laorent Shabani (75, Sanusi Naesae), Granit Rushiti (46, Tim Prica).
Gå till toppen