Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Thorén: Vi kan lära av vikingarna

Det finns en del att lära av hur vikingarna hanterade ett nytt, kallare klimat. Men det finns gränser för anpassningsförmågan, speciellt för oss som lever i dag, skriver Henrik Thorén.

Samtidigt som vinterkylan har kommit till Skåne och södra Europa är Arktis varmare än någonsin, vilket oroar forskarna.Bild: Johan Nilsson/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
1408 gifte sig Sigrid Bjørnsdottir och Thorstein Olafsson i kyrkan i Hvalsøy, på Grönlands södra spets. Bröllopet är omtalat i ett antal brev från början av 1400-talet, det sista daterat 1424. Vid det laget hade det funnits vikingar på Grönland i mer än 400 år, ända sedan Erik Röde anlände i mitten av 980-talet med fjorton långskepp. Som mest tror man att det handlade om runt 2 500 individer. Det där brevet från 1424 är det sista livstecknet från kolonin. Så vad hände egentligen?

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen