Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Bostadsaffärer är för viktiga för att överlämnas till okunniga mäklare.”

I morgon, den 1 mars, skärps amorteringskravet för nya bostadslån. För den som köpt sin bostad rör det sig om stora summor. Förhastade beslut och bristfällig information kan visa sig bli förödande. Det skriver Birgitta Vitestam-Blomqvist, Katja Lundquist och Karin Staffansson Pauli, som arbetar med mäklarutbildning på Malmö universitet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Oegentligheter i bostadsrättsföreningen Ida i Malmö har fått katastrofala följder, skriver artikelförfattarna.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Att köpa bostad är nog den största affären människor gör i livet. Därför är det viktigt att man får hjälp av en kvalificerad mäklare. Politiker har haft som ambition att höja fastighetsmäklarnas kompetensnivå, men tyvärr ser det inte ut att bli verklighet när nu allt fler mäklare snabbutbildas.

I morgon, den 1 mars, skärps amorteringskravet för nya bostadslån. För den som köpt sin bostad rör det sig om stora summor. Förhastade beslut och bristfällig information kan visa sig bli förödande. Ett exempel är de oegentligheter som fått katastrofala följder, med risk för stora ekonomiska förluster, för medlemmarna i bostadsrättsföreningen Ida i Malmö.

Den doktorsavhandling som en av oss, Birgitta Vitestam-Blomqvist, nyligen lade fram visar att människor tycker att hemkänslan är det viktigaste när de ska köpa en bostad. Att trivas och känna trygghet är inte minst viktigt under tider där yttre omständigheter är instabila.

Annons

Annons

Fastighetsmäklare har en betydelsefull roll i att vägleda den som ska köpa en bostad. En saklig och tydlig förmedling av den kunskap som är viktig i sammanhanget är en grundbult för ett välgrundat beslut.

Fastighetsmäklare är en yrkesgrupp som möter människor i olika livssituationer och som hanterar stora pengaflöden. Fastighetsmäklaren ska se till att både köpare och säljare känner sig trygga i den affär de ska göra.

Sverige har en modell där fastighetsmäklaren företräder både köpare och säljare och sköter den juridiska processen. I övriga Europa sköts den av advokater eller notarius publicus. För att människor som bor i Sverige ska ha samma skydd behöver fastighetsmäklare här alltså ha kunskaper som båda dessa yrkesgrupper i utlandet besitter. Dessutom krävs gedigna kunskaper i bland annat ekonomi, beteendevetenskap och byggnadsteknik.

Riksdagen och fastighetsmäklarinspektionen har fattat flera beslut för att stärka fastighetsmäklares kompetens som ansvariga för att bostadsaffärer utförs på ett juridiskt och ekonomiskt korrekt sätt. 1999 höjdes kravet för att bli mäklare till två års högskoleutbildning. Det var bra, men än bättre hade varit om det hade skärpts ytterligare och blivit en treårig utbildning i samband med att Europa för tio år sedan genomförde Bolognaprocessen, en standard som gör det lättare för studenter att flytta mellan olika länder.

Istället sker nu en sänkning av mäklarnas kompetens. Privata bolag utbildar tillsammans med vissa högskolor fastighetsmäklare i snabbfart. Det gör att utbildningen riskerar att utarmas.

Annons

Genom att läsa flera kurser parallellt går det nu att utbilda sig till mäklare på drygt ett år.

Annons

Idag marknads försutbildningar till fastighetsmäklare också med begreppet snabbhet:

”... och den snabba utbildningstakten gjorde valet lätt.”

”… gav mig frihet att snabbt ta mäklarexamen.”

Nu snabbutbildas ett stort antal fastighetsmäklare. Kortare utbildningar lockar, men det var knappast syftet när lagstiftaren, alltså riksdagen, skärpte kravet på fastighetsmäklarnas utbildningsnivå.

De snabba utbildningarna riskerar dessutom att leda till överetablering och därmed högre personalomsättning. Fastighetsbranschen har redan problem med hög personalomsättning och svårigheter att rekrytera rätt personer.

Vi kräver att lagstiftningen skärps så att utbildningen omfattar tre års kandidatexamen vid universitet eller högskola. På så sätt skapas en långsiktig arbetsmarknad för fastighetsmäklare och juridisk och ekonomisk trygghet för bostadsköpare.

Det finns många fördelar med en gedigen utbildning som bygger på ett kritiskt förhållningssätt och är forskningsanknuten. Vi välkomnar därför en genomlysning av utbildningen till fastighetsmäklare. Idag utbildas alldeles för många på fristående kurser under kort tid. Det måste vara en självklarhet att utbildningen blir treårig på universitet eller högskola.

Varje bostadsköpare och bostadssäljare måste garanteras en juridiskt trygg affär och därför ska den inte överlämnas till okunniga mäklare.

Birgitta Vitestam-Blomqvist

Katja Lundquist

Karin Staffansson Pauli

Birgitta Vitestam-Blomqvist är ekonomie doktor och programansvarig för fastighetsförmedlingsprogrammet vid Malmö universitet.

Katja Lundquist ärutbildningsansvarig för uppdragsutbildningen till fastighetsmäklare vid Malmö universitet.

Karin Staffansson Pauli är teknisk doktor och enhetschef för fastighetsvetenskap vid Malmö universitet.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy