Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Börsnoterat logistikföretag investerar i Findusfastigheten

Det skapas ett nytt fastighetsbolag för att utveckla den gamla Findusanläggningen till ett nytt livsmedelscentrum. Börsnoterade fastighetsbolaget Catena blir en av parterna tillsammans med Foodhills och Backahill.

Under torsdagen tog Foodhills AB över Findus stora anläggning i Bjuv. Under eftermiddagen blev det officiellt att ett nytt intressebolag står för förvärvet av fastigheten – Foodhills Fastighet AB. Catena och Backahill äger vardera 45 procent av det nya bolaget, Foodhills AB för tio. Fastigheten värderas till 85 miljoner kronor.
Affären omfattar det som länge var Findus kontor och produktionsanläggning i Bjuv. Fastigheten har en uthyrningsbar yta på omkring 100 000 kvadratmeter, vilket ger ett hyresvärde på omkring 35 miljoner kronor.Bild: Catena
Catena är inriktat på logistikfastigheter. Koncernen äger drygt 100. Koncernen uppför och äger fastigheterna, men driver ingen logistikverksamhet i egen regi utan hyr ut till andra aktörer.
Fastighetskoncernen har satsat stort och offensivt under senare år. Nu blir den gamla och stora anläggningen i Bjuv en del av beståndet. Vd Benny Thögersen understryker att det rör sig om ett engagemang i anläggningen, bolaget Foodhills ansvarar för att utveckla den nya verksamheten.
– Men det kommer att finnas produktion och logistik på området och det faller sig naturligt för Catena att engagera sig, säger han.
Distribution av livsmedel och mat är ett område som Catena prioterar. Ica, Axfood och e-handlare som Mathem samt mat.se finns bland hyresgästerna.
– Och vi tycker det matklustertänkande som Foodhills står för är mycket intressant.
Vad ska nu ske?
– Vi väntar på vad Foodhills ska göra. Vi följer de behov som uppstår och den logistik som behövs.
Backahill är störste aktieägaren i Catena med närmare 30 procent av rösterna. Bolaget är också storägare i Foodhills AB.
Hur har det spelat in i detta engagemang?
– Det är klart att det finns ett naturligt intresse, men det är separata entiteter och vi beslöt att vara med efter att ha diskuterat fastighetsfrågan. När det gäller Foodhills AB har jag egentligen ingen insyn.
Catena vill sedan tidigare satsa på en stor anläggning i gränslandet mellan Bjuv och Åstorp. Men planerna har mött protester och markanvisningsavtalet med Åstorps kommun är överklagat.
Har det påverkar det här beslutet?
– Nej, det har det inte, säger Benny Thögersen.
Läs också Halv miljard kan investeras i Bjuv när Findus sålt
Gå till toppen