Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Falska mediciner gav äkta pris

Etnologen Susanne Lundin får Rausingpriset för sin forskning som bland annat handlat om falska läkemedel och organhandel. Falska läkemedel är ett allt större problem även i Sverige, säger hon.

Susanne Lundin har bland annat skrivit boken "Organ till salu".Bild: Sandra Henningsson
I delar av Asien och Afrika kan över två tredjedelar av livsviktiga mediciner som säljs till allvarligt sjuka människor vara förfalskade. I stället för ämnen som behövs för att bota eller lindra sjukdomar kan pillren bestå av allt från murbruk till amfetamin.
Problemet finns även i Sverige, även om inte ens läkarna alltid är medvetna om det, säger Susanne Lundin, professor i etnologi vid Lunds universitet.
– Interpol räknar med att ungefär 10 procent av läkemedlen i världen är förfalskade på ett eller annat sätt. I Sverige handlar det om att folk handlar på internet, då vet man ofta inte alls var man beställer ifrån. Eller så köper folk huvudvärkstabletter, antibiotika eller Viagra på en marknad utomlands.
Själv har Susanne Lundin helt slutat köpa läkemedel i utlandet efter att hon förstått hur utbrett problemet är. Men förfalskade läkemedel är bara en liten del av det hon sysslat med i sin forskning.
– Jag har i alla år varit intresserad av medicinska frågor, tekniker som ligger i frontlinjen, gråzoner som uppstår och vad som händer när människor söker sig utanför den etablerade vården och till utlandet för behandlingar och kanske sätter sig över lagar och etik.
Var ligger kopplingen mellan etnologi och medicin?
– Etnologi, eller som det från början hette, folklivsforskning, har från första början intresserat sig för människors vardagliga liv. Där är liv och död grundläggande element. Folkmediciner, läkekonst och läkemedel. I historisk tid, i nutid och andra kulturer.
Susanne Lundin har bland annat arbetat med frågor som konstgjord befruktning och organhandel. Hon tilldelas nu det prestigefyllda Rausingpriset på 50 000 kronor för sin forskning.
– Det är mycket roligt att få detta pris, eftersom det är ett tecken på uppskattning. Och jag hoppas verkligen att det också kan bidra till mer uppmärksamhet kring problemet med falska läkemedel. Undersökningar som vi har gjort i Sverige visar att det inte är många läkare som känner till vidden av problemet, och bland allmänheten är medvetenheten ännu lägre.
Gå till toppen