Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmös spelbransch

Game City blir Game Habitat – här hoppas de starta Malmös spelhus

Den sydsvenska spelorganisationen Game City byter idag namn till Game Habitat för att tydligare marknadsföra sig för den internationella spelbranschen. Nu berättar de att planerna på ett nytt eget spelhus i Malmö är främsta målet för året och det hetaste alternativet är Blackberrys tidigare femvåningshus vid Gustav Adolfs torg.

Blackberrys tidigare femvåningshus på Torggatan kan komma att bli Malmös spelhus.Bild: Jonas Gillberg
Massive, King, Tarsier, Sharkmob, Simogo, Divine Robot, Illusion Labs, The Midnight Hub, Mediocre, Bearded Ladies… Spelstudiorna i Malmö är välkända runtom i världen. Samtidigt rankas Malmös spelutbildning The Game Assembly som en av de bästa i världen. För att ytterligare hjälpa spelindustrin i södra Sverige så har den ideella föreningen Game City startats med styrelsekopplingar till de stora spelföretagen.
Ett av de tidigaste målen har varit att bygga ett eget Game City-hus där Malmös spelbransch kan samlas och genom åren har flera möjligheter nämnts, men pengar och tid har saknats för att få ihop det.
Nu går föreningen in i en ny tidsera. Idag, den 1 mars, byter man namn från Game City till Game Habitat och samtidigt kommer verksamhetsledaren Peter Lübeck och eventansvariga Eliana Oikawa att gå upp i arbetstid från 50 till 80 procent.
– Anledningen till att vi byter namn är flera. Dels används Game City av ungefär tjugo andra organisationer internationellt. Alltifrån klusterorganisationer till internethotell. Det är också varumärkesskyddat. Och dessutom är det inte representativt eftersom vi jobbar för hela södra Sverige och inte bara Malmö, säger Peter Lübeck som även arbetar mot spelföretag i Helsingborg och Karlshamn.
Game Habitats verksamhetsansvarige Peter Lübeck och eventansvariga Eliana Oikawa.Bild: Game Habitat
Internationellt kommer namnet att vara Game Habitat Southern Sweden, men den senare delen kommer de inte att använda nationellt.
Habitat betyder ”bästa möjliga miljö för en organism” och det är precis det som Game Habitat vill skapa: bästa möjliga miljö för spelutvecklare.
– Målet är att vi ska arbeta för att den sydsvenska spelregionen ska synas i Europa och få folk att överväga att jobba här, starta eget här eller börja plugga här, säger Peter Lübeck.
Den stora utmaningen det kommande året är att få ett eget spelhus på plats i Malmö. Först började diskussionen tillsammans med Massive om att hitta ett hus tillsammans, men när det drog ut på tiden och Massive växte så stort så köpte de till slut ett eget hus vid Möllevången. Efter det började de prata med Tarsier Studios som är ett av Malmös andra stora spelföretag, men även där tvingades de till slut hitta en egen adress.
– Utmaningen är att vi inte har hunnit jobba med detta. Det är en ganska komplex apparat att få ihop hyresgäster med olika storlekar vid en specifik tid, säger Peter Lübeck.
Men faktum är att det redan finns ett hus som är helt klart att flytta in i. Det enda som nu krävs är lite mer tid och en ekonomisk garanti från exempelvis Malmö stad.
I april 2015 meddelade teknikjätten Blackberry att de skulle stänga sitt Malmökontor på Torggatan mellan Gustav Adolfs torg och Södertull. Där hade de ett eget hus på fem våningar som sedan dess stått tomt. Men hyreskontraktet har gällt fram tills för några veckor sedan. Och det är detta hus som nu är huvudkandidaten till att bli Malmös kommande spelhus.
– Vi behöver en ekonomisk borgen från Malmö stad eller någon annan aktör. Om vi ska skriva ett långsiktigt kontrakt så kan inte en ideell förening enbart stå bakom, säger Peter Lübeck.
Så inget är ännu spikat och det har tittats även på andra fastigheter. Bland annat Massives nuvarande kontor på Drottninggatan som de snart ska lämna. Men Peter Lübeck är förhoppningsfull om att detta ska gå i lås under året.
– Om ett år sitter vi antingen på Torggatan eller i ett annat hus, säger han.
Torggatan-huset är på 2500 kvadratmeter uppdelat på fem våningar. I Peter Lübecks visionsvärld skulle markplan vara ett öppet och tillgängligt våningsplan dit folk kan komma in och träffa andra, äta tillsammans och workshoppa. En våning upp skulle det finnas ett kontorshotell där man kan hyra rum, men där det också finns gemensamma funktioner som ljudstudio, testlabb och konferensrum. På de övriga våningarna skulle de lite mer etablerade mellanstora bolagen som behöver sekretess kunna finnas.
– Spelutbildningen The Game Assembly har diskuterat att expandera och de skulle också kunna ha en del av sin verksamhet i huset. Men även andra företag såsom exempelvis en bokföringspartner som jobbat mycket med spelbranschen, säger Peter Lübeck.
Förra året var de och tittade på Torggatan-huset tillsammans med 7-8 bolag som var väldigt intresserade. Och det fanns ett erbjudande om att flytta in redan den 1 april.
– Men vi har helt enkelt inte hunnit få ihop det. Då räknade vi med att vi hade kunnat inom ett år ha fått in tio bolag med ungefär 100 personer i huset. Huset är egentligen perfekt för oss i sitt nuvarande skick, så det är nästan bara att flytta in. Och det ligger centralt och bra, säger Peter Lübeck och berättar att det finns flera andra svenska spelföretag som han är i kontakt med som är intresserade av att starta verksamhet i Malmö och då finnas i ett gemensamt Game Habitat-hus.
Häromveckan hade de besök av vd:n för Dutch Game Garden i holländska Utrecht, vilket är det närmaste Peter Lübeck kan hitta som liknar Game Habitat. Städerna är lika stora och Dutch Game Garden har byggt ett kontorshotell och inkubator för spelbranschen i staden.
– Men de har inte ett eget hus, utan en våning på 1000 kvadratmeter. Men varje gång det kommer en delegation till Utrecht så är det till Dutch Game Garden de tas för att visas framtidens branscher. Det har ett starkt profilvärde för staden, trots att de bara har en våning. Ett eget spelhus i Malmö skulle vara en viktig profil för staden.
Håll koll på Malmös spelbransch – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen