Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöförlags ägare går in i tungt backad New York-startup

Malmöförlaget Word Audio Publishings ägare investerar i New York-baserade Serial Box. Bland övriga investerare finns internationella tungviktare i förlagsbranschen.

Molly Barton är medgrundare och vd för New York-baserade Serial Box. Mattias Lundgren äger och driver Malmöförlaget Word Audio Publishing International (foto: Malin Lundgren).
Det New York-baserade uppstartsbolaget Serial Box stängde nyligen en investeringsrunda som i så kallad såddinvestering gav bolaget 1,65 miljoner dollar, motsvarande omkring 13 miljoner kronor.
En av investerarna är Mattias Lundgren som står bakom det ljudboksinriktade förlaget Word Audio Publishing International (Wapi) med bas i Malmö.
Vd och medgrundare i Serial Box är Molly Barton, tidigare ansvarig för e-böcker och digital utveckling på den internationella förlagsjätten Penguin Random House.
– Jag har känt Molly Barton sedan 2014 och vi delar många tankar om framtidens förlag och hur man kan utveckla de digitala kanalerna, säger Mattias Lundgren.
Serial Box producerar specialskriven fiktion och publicerar i serieform med veckovisa avsnitt, i en kombination av e-bok och ljudbok. Bolagets app pekades nyligen ut av viral-sajten Buzzfeed som en av sjutton ”måste-appar” under 2018.
– Jag ser flera synergieffekter mellan Wapi och Serial Box, som till exempel framtagning av content och möjligheten att sprida det i andra medier än de traditionella bokkanalerna, säger Mattias Lundgren.
Bland övriga investerare i Serial Box märks några riktiga branschtungviktare. Som Richard Sarnoff, som bland annat suttit i styrelsen för förlags- och mediekoncernen Bertelsmann och varit ordförande för den amerikanska branschorganisationen AAP. Eller såddrundans ledande investerare, kanadensiska medieföretaget Boat Rocker Media.
– Jag har såklart mycket att lära av de övriga investerarna och teamet på Serial Box och ser fram emot det, och hoppas kunna bidra med ett och annat själv. Det är hedrande att få vara med, säger Mattias Lundgren.
Han hymlar inte med sina egna internationella ambitioner för Wapi, inte minst i satsningen på böcker skrivna direkt för digital utgivning.
– Vi kommer börja under 2018 med ett par länder och sedan utvärdera. För våra författare innebär kopplingen till Serial Box att deras chanser att nå USA ökar enormt.
Fakta

Word Audio Publishing International

Omsättning: 16,7 miljoner kronor 2016 (de senaste kända siffrorna)

Resultat: 7,7 miljoner kronor 2016

Baserat i Malmö.

Gå till toppen