Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Sus i Malmö och Lund har god chans att skaffa sig sina egna specialnischer

Det är dags att åter bygga verksamheter som behåller och lockar stolta medarbetare, skriver Anders Biörklund om den skånska vården.Bild: Bertil Ericson / TT
Den 26 februari 2018 ger ”Anonym läkare” på Åsikter den verkliga bilden hur den skånska sjukvården fungerar, bland annat genom att framhålla att stora och topptunga organisationer är otidsenliga. Han framhåller att det i stället krävs gripbara enheter med tydligt ledarskap. Det gäller i synnerhet Sus (Skånes universitetssjukhus), där snart tio års dystra erfarenheter nu visar att detta megasjukhus måste delas till två egna förvaltningar i Lund respektive Malmö. Storsjukhuset bildades 2009/2010, utan varken dokumentation och konsekvensanalys.
Läs också Sanningen ska inte förskönas – den skånska sjukvården fungerar dåligt
Sus i Malmö har en fantastisk möjlighet att, tillsammans med vårdcentralerna inom upptagningsområdet, bilda profilen att bli primärvårdscentrum för hela Region Skåne. Redan nu finns i Malmö Centrum för primärvårdsforskning som har ett samarbete med såväl Region Skåne som Lunds universitet. Avsikten är att vid detta centrum skall världsledande forskning bedrivas genom aktivt utbyte av kunskaper mellan grundforskning, epidemiologi och patientnära, klinisk forskning. Primärvårdscentrumet är också kombinerat med Kompetenscentrum för primärvården inom Region Skåne. Tillsammans med den patientnära forskningen formas det vetenskapliga underlaget för bättre hälsa hos befolkningen inom Region Skåne integrerad med Malmö Universitets fakultet för hälsa och samhälle. Denna organisation är nödvändig eftersom såväl satsning på som utveckling av primärvården i Region Skåne är eftersatt.
För Universitetssjukhuset i Lund innebär Socialstyrelsens utredning av den högspecialiserade vårdens utformning att denna koncentreras till sjukhuset i Lund. I förslaget framhålls att högspecialiserad vård handlar som mest om fem vårdgivare i landet för att få en koncentration av kunskap och kompetens. Sjukhuset i Lund är den naturliga platsen i Region Skåne för denna vård, samverkande med den stora mängd av institutioner inom Lunds universitet och Life Science, som finns i sjukhusets närområde. Det innebär att de högspecialiserade verksamheter som utan dokumentation och konsekvensanalys flyttades till Malmö återgår till Lund för att skapa det kompletta universitetssjukhuset för akut- och specialist-sjukvård.
Givetvis behöver det finnas specialiserad slutenvård, motsvarande befolkningens behov i både Lund och Malmö.
Tydligare ledarskap ger möjligheter att utforma bättre förutsättningar och arbetsmiljö med bland annat modifierade arbetsscheman för vårdpersonalen. Det är dags att åter bygga verksamheter som behåller och lockar stolta medarbetare och löser vårdplatsproblemet på vägen.

Anders Biörklund

Läkare, Lund
Gå till toppen