Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Andreas Norbrant får jobbet som Malmös högsta chef

Andreas Norbrant får tjänsten som ny stadsdirektör i Malmö stad. Han blir högsta ansvarig för kommunens 26 000 anställda och för att de stora lokalpolitiska besluten blir verklighet. Kommunstyrelsen fattar det formella beslutet på onsdag.

Bild: Lars Brundin
Andreas Norbrant, 52 år, tillhörde favoriterna av dem som var aktuella för att bli Malmös nya stadsdirektör. Han sitter redan på stadsdirektörsstolen som tillförordnad sedan i höstas då Jan-Inge Ahlfrid plötsligt lämnade uppdraget av hälsoskäl. Han kom närmast från posten som förskoledirektör, och har dessförinnan haft olika chefstjänster i kommunen sedan 2002.
På fredagen beslutade de ledande politikerna i kommunstyrelsen i samverkan med de fackliga organisationerna att tjänsten går till honom.
– Han har lång erfarenhet och gedigna kunskaper om hur staden fungerar och vad som behöver göras framåt. Han har genom åren bevisat att han förmår leda och utveckla på ett sätt som skapar delaktighet, engagemang och ansvarstagande, och under tiden som tillförordnad stadsdirektör har han visat att han är personen vi söker, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Nästa vecka väntas kommunstyrelsen fatta det formella beslutet om att anställa Andreas Norbrant som stadsdirektör med start 8 mars.
Hans månadslön blir 131 000 kronor.
Förre stadsdirektören Jan-Inge Ahlfridh är idag VD för Malmö stads bolag.Bild: Patrick Persson
Läs också Malmö stads högste tjänsteman slutar: ”Har dragit ett tungt lass”
Arbetsbeskrivningen i platsannonsen från Malmö stad ger en bild av tjänstens tyngd:
"Som stadens högsta tjänsteperson kommer du att bli ansvarig för en organisation bestående av ca 26 000 medarbetare. Du kommer att utgöra länken mellan politik och verksamhet och uppdraget kräver en tydlig förståelse för stadens uppdrag i ett brett samhällsperspektiv. Du kommer även att arbeta med att utveckla samarbeten och samverkan inom regionen, nationellt och internationellt. Som stadsdirektör är du en ambassadör och företräder staden i olika sammanhang."
I annonsen sökte kommunen en positiv och trygg ledare som jobbat i en stor, politiskt styrd organisation med höga krav på utveckling och förbättring och uppnått efterfrågade resultat.
Dessutom krävdes en personlig drivkraft för Malmö och Malmöborna.
"Du har ett gediget samhällsintresse och är redo att visa ett stort engagemang för stadens invånare, besökare och företagare. Du tycker om att möta människor, är kommunikativ, öppen och intresserad."
Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S).Bild: Hussein El-alawi
Läs också Arton söker jobbet som Malmös högsta chef
Arton personer sökte tjänsten. Under rekryteringsprocessen kunde Sydsvenskan avslöja att Malmö stad sedan 2008 har brutit mot lagen vid rekryteringen av toppchefer eftersom rekryteringsfirmor har direktupphandlat tjänster av rekryteringsfirmor trots att totalsummorna varit så stora att lagen kräver upphandling med öppen konkurrens. Lagens syfte att undvika att ett fåtal företag får gräddfil till lukrativa kontrakt.
Läs också Efter Malmö stads lagbrott: Tunga chefsrekryteringar riskerar att stoppas
Katrin Stjernfeldt-Jammeh säger att ovanligt många chefstillsättningar gjorde att beloppsgränsen överskreds.
– Självklart behöver vi säkra att det inte händer igen.
Trots att de ledande politikerna utsåg den tillförordnade stadsdirektören ser Katrin Stjernfeldt Jammeh ett stort värde i att en rekryteringsfirma anlitades.
– Det är otroligt viktigt att man prövar nyckelpersoner i ordentlig konkurrens med andra.
Katrin Stjernfeldt Jammeh ser ett stort värde i att Andreas Norbrant som förskolechef varit med om att förverkliga de två stora omorganisationer som Malmö stad har genomgått under hennes politiska ledning.
– Andreas har byggt upp förskoleförvaltningen och fått fin feedback från både fackliga och anställda. Med den nya fackorganisationen behöver stadskontoret jobba på ett annat sätt och knyta ihop förvaltningarna, säger hon.
Gå till toppen