Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Det är oförsiktigt och förhastat att avvisa behovet av biltrafik inne i städerna.”

E 6 har blivit en symbolfråga för stadsutveckling och miljö, och därför blir en rimlig satsning hett omdebatterad trots att en stor majoritet av väljare över blockgränserna enligt Sifo stödjer en utbyggnad, skriver Per Tryding, vice vd för Sydsvenska handelskammaren.

Bild: Lars Lydig
Det stämmer att trafikfrågor ytterst är politiska beslut, precis som Miljöpartiets företräde Märta Stenevi, Marcus Friberg och Emma Berginger påpekar (Aktuella frågor 1/3). Min poäng är att en rad politiker har E 6 till en symbolfråga för stadsutveckling och miljö,och därför blir en rimlig satsning hett omdebatterad trots att en stor majoritet av väljare över blockgränserna enligt Sifo stödjer en utbyggnad (Aktuella frågor 22/2).
Kollektivtrafik kan vara väldigt effektiv i städer och det motiverar stora satsningar. Men Malmö, Lund och Helsingborg fungerar alltmer som regionala jobbmotorer, i de tre städerna skapas de flesta av de jobb som finns i regionen.Att det är så beror främst på att både arbetsgivare och arbetstagare vinner på att många arbetsplatser finns på samma ställe och därför är lätta att ta sig till.
Det är oförsiktigt och förhastat att, som de tre miljöpartisterna, avvisa behovet av biltrafik inne i städerna. Inte bara för att just bilen står inför en klimatrevolution som produkt, utan utsläpp och med artificiell styrning. Bilen är också en av de pusselbitar som gör att arbetsplatser kan skapas i städerna. Alla kan inte använda kollektivtrafik för att ta sig till jobbet.
I vår ska regeringen fatta beslut om vägar och järnvägar i Sverige för kommande år. Det gör att trafikverket nu bör följa upp sin analys med en rekommendation till regeringen om åtgärder, både sådana som behövs omedelbart och längre fram.

Per Tryding

Gå till toppen