Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Camilla Larsson: Los Angeles laddar för Oscarsgalan

Det pratas om att många nu flyr Los Angeles för att bostadspriserna rusat så komplett i höjden. För filmarbetarnas del är det Atlanta som gäller. Staten Georgia har infört skattereduktioner för att locka till sig filminspelningar och man flåsar nu Kalifornien och New York i nacken. Men det ska nog mycket till för att Oscarsgalan ska flytta till persikostaten och att Hollywood-drömmar ska förvandlas till drömmar om Atlanta.
På söndag natt, svensk tid, delas Oscarsstatyetterna ut på Dolby Theatre. Dagarna innan ser ingången till den berömda salongen inte det minsta storslagen ut, där den ligger inklämd på den livligt trafikerade Hollywood Boulevard. Röda mattan finns ännu inte på plats och trappan, upp för vilken de designerstajlade gästerna ska skrida, befolkas än så länge av turister och helt vanliga Los Angeles-bor på väg in till köpcentrat Hollywood & Highland. Det enda som skvallrar om att något är på gång är några byggkranar och byggnadsställningarna som växer sig allt större längs den ännu inte avstängda gatan.
Ett halvt kvarter bort ligger Hollywood Roosevelt, det väsentligt mer imponerande hotellet, där den första Oscarsgalan ägde rum 1929, inför en publik på 270 personer. Fortfarande bor många av stjärnorna här och den som vill kan slå sig ner i baren på hotellets eget Oscar Viewing Party. Går man ett kvarter åt andra hållet kommer man till El Capitan Theatre, en oerhört snygg biograf som byggdes under 1920-talet, av samma byggherrar som låg bakom den ikoniska Chinese Theatre. Här utanför ska Luke Skywalker – Mark Hamill – få sin stjärna på Hollywood Walk of Fame, den 8 mars.
Men det är inte bara Hollywood som andas film. Det gör hela Los Angeles. På Disney Studios i Burbank blir vi runtvisade av en man klädd i "Beauty and the beast"-kavaj, "Black Panther"-skjorta och "Star wars"-sockar, som ser upp till Walt som en gud. Det är heller inte bara alla servitriser och bartenders som "egentligen" är skådespelare, också überchaufförerna har helkoll på branschen och vår airbnb-värdinna i Venice har köpt ett bio-pass för 10 dollar, som gör att hon kan se ikapp alla Oscarsfilmerna.
Läs alla artiklar om: Oscarsgalan 2018
Gå till toppen