Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mute: Banal science fiction med stil

Alexander Skarsgård.Bild: Netflix

VOD. SCIENCE FICTION/ACTION. Storbritannien/Tyskland, 2018. Regi: Duncan Jones. Med: Alexander Skarsgård, Seyneb Saleh, Paul Rudd, Justin Theroux. Längd: 2.06.

Regissören Duncan Jones har beskrivit sin nya film ”Mute” som en fortsättning på debutfilmen ”Moon” (2009). Vi är cirka 40 år in i framtiden. Sam Bell (Sam Rockwell) från "Moon" är tv-stjärna. På ljudbandet klingar åter Clint Mansells musik.
Platsen är emellertid 2050-talets cyberpunk-Berlin – tänk: ”Blade Runner” – handlingen ett hämnddrama. Huvudpersonen är den stumma bartendern Leo (Alexander Skarsgård), som lämnat uppväxtens Amish-samhälle, för att bli en renhjärtad outsider i syndernas stad. När punkiga flickvännen Naadirah (Seyneb Saleh) försvinner blir han dock på hämnares vis arg. Jättearg.
Jakten på Naadirah är en film noir-odyssé genom sjabbiga bordeller och nattklubbar dränkta i neonljus. Snart får Leo korn på två kirurger som jobbar för en gangsterboss. De spelas av Paul Rudd och Justin Theroux med en look och ett komiskt samspel som hämtats från ”MASH” (1970). Fast de här cool-cyniska snubbarna är onda. Jätteonda.
Alltså: inget psykologiskt finlir, helyllegott mot nattsvart. Skarsgård gör sitt bästa med mimik och kroppsspråk, och det finns en del knäppa-konstiga och knäppa-roliga scener som håller ögonlocken uppe. Men många av dem är utvikningar på en tunnkavlad och banal historia, om än berättad med stil.
"Mute" finns på Netflix.
Gå till toppen