Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Östlund tror på Oscarschans i hård konkurrens

Möjligen står chilenska "En fantastisk kvinna" mellan Ruben Östlund och en Oscarsstatyett. Men om "The square" vinner på söndag utlovar han sitt sedvanliga segervrål från scenen. – Fast då blir det allra sista gången, säger regissören.

Ruben Östlund är på plats i Los Angeles och ser fram emot Oscarsgalan med spänning. "Det är klart att det vore kul att komma därifrån med en statyett", säger regissören.Bild: Mathilda Tennysdotter/TT
Än så länge är den röda mattan utanför Dolby Theatre i hjärtat av Hollywood skyddad av plast och kravallstaket. Runt omkring häckar nyfikna turister, gatuartister och en del utslagna människor som röker marijuana (numera lagligt i Kalifornien).
Men på söndag ska allt vara klart och stjärnorna på plats. Natten till måndag, svensk tid, finns en vinstchans för den svenska filmen "The square" i kategorin bästa icke engelskspråkiga film. Regissören Ruben Östlund slår sig ner vid poolen på ett hotell på Sunset Boulevard och erkänner att han är nervös inför tanken på att gå upp på scenen.
– Det är ju lite av ett lyxproblem. Och vi har en svår konkurrent i "En fantastisk kvinna". Samtidigt så är jag grön i det här sammanhanget, om jag går på Guldbaggegalan vill jag ju vinna men här känner jag att det är roligt att bara få vara med. Men det är klart att när man väl sitter där, då kommer pulsen att slå.
TT: Har du förberett ett tacktal?
– Ja, det kommer att bli det där lavinskriket igen. Det kommer att bli sista gången, jag kommer aldrig att göra det mer sedan.
Månaderna före Oscarsgalan präglas av ett idogt kampanjande för de aktuella filmerna, som röstas fram av medlemmarna i Oscarsakademin. Ruben Östlund har rest runt i USA och besökt många visningar och nätverkat.
– Det har varit intressant, vilket maskineri det är. För mig har det samtidigt varit ett bra sätt att bygga en relation till en publik och jag gillar ju att prata mycket om mina filmer. Så jag tycker inte att det är så jobbigt.
Som färsk Guldpalmsvinnare har Ruben Östlund ett bra läge inför galan. Oavsett hur det går på söndag är han i en situation där han kan "göra vad han vill". Däremot skulle en Oscarsstatyett betyda ännu ett slag mot självbilden.
– Jag har alltid sett mig som en person som har någon sorts underifrånperspektiv eftersom jag alltid har sysslat med satir. Men man får väl vänja sig vid att folk ser på en som att man befinner sig ”där uppe”. Folk blir lite knäppa när det gäller Oscar, det är ett otroligt starkt varumärke. Det finns något slags fantasi kring det som man får bära runt på.
TT: Vad ser du mest fram emot på galan?
– Det skulle ju vara fantastiskt att få statyetten och få släppa hela den här hysterin och fira med ett litet gäng när alltihop är över. Det är många som tycker att det är roligt att gå på själva galan, jag gör inte det. Det är som när barn är lite för välklädda på kalas, när folk har på sig smoking så vet de inte hur de ska leka längre.
Fakta

Ruben Östlund

Född: 13 april 1974

Uppvuxen: Styrsö i Göteborgs skärgård.

Filmografi: "Gitarrmongot" (2004), "De ofrivilliga" (2008), "Play" (2011), "Turist" (2014), "The square" (2017).

Höjdpunkt i karriären: Vann Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes, 2017 för "The square".

Förbereder: "The triangle of sadness", som tar sin början i modevärlden och ska utspelas på ett kryssningsfartyg och avslutas på en öde ö. Titeln anspelar på bekymmersrynkan som kan uppstå mellan ögonbrynen och lätt kan tas bort med botox.

Aktuell: Oscarsnominerad i kategorin bästa icke engelskspråkiga film för "The square". Övriga nominerade är "En fantastisk kvinna" från Chile, "Om kropp och själ" från Ungern, "Förolämpningen" från Libanon och "Saknaden" från Ryssland. Bäst odds har Chile och Sverige.

Gå till toppen