Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

En skånsk badhytt är klar för final

Den skånska cabanan är i final. "In my cabana" är en av fyra låtar som fyller ut luckorna när Melodifestivalen äntligen avgörs nästa helg. Klara för final är också Felix Sandman, Méndez och Renaida.

Hör ni till dem som blir regionalpatriotiska när det är Melodifestival? Och som tröstätit spättekaga ända sedan Hasse Andersson bredde ut sig med sina skånska diftonger i Friends arena för tre år sedan?
Då har ni en kandidat också i år. Det är kanske inte "Guld och gröna skogar", men väldigt lite här i livet är guld och gröna skogar. Istället? En hyllning till en badhytt, en "cabana", framförd på engelska av polska Margret.
Låten har skrivits av ett internationellt sinnat team med studio och hjärta i Malmö: Anderz Wrethov, Arash Labaf, Linnea Deb och Robert Uhlmann.
Det finns inte så mycket badhytter på Värnhem i Malmö, men kanske finns det ändå något regionalt specifikt över den här låten. Längtan till värmen, om inte annat. Och förmågan att skapa effektivt verklighetsfrånvända partylåtar, så typisk för Anderz Wrethov. Han får livet att te sig som en barnramsa. Ibland ska livet vara sådant.
Och "ibland" infaller förbluffande ofta i Melodifestivalstider. Den här låten är som gjord för finalen.
Då är meningarna mer delade när det gäller "Every single day": en långsam snyftare som Felix Sandman efter en duell mot "Songburning": ett pyromandåd till countryschlager som Mimi Werner framförde. Sandmans låt är inte mycket till schlager, men det var i ännu mindre grad den hyfsat snarlika "I'm sorry" som Frans sjöng för ett par år sedan. Den vann hela tävlingen.
Fast den gick förstås till final direkt från sin deltävling, utan att ta vägen via Andra chansen. Historiskt sett har det gått rätt illa i finalen för AC-låtarna; de båda sista åren hamnade inte en enda av de fyra AC-bidragen bättre än åtta. Men en gång ledde det till seger, år 2013 då skånske Robin Stjernberg gick från Andra chansen till final till triumf.
Och så sent som 2015 slutade en AC-låt på en hedrande fjärdeplats. Ja, den var skånsk den också. Det var den som hette "Guld och gröna skogar". Och Anderz Wrethov var en av låtskrivarna.

Fyra vinnare

Margaret: In My Cabana
Renaida: All The Feels
Felix Sandman: Every Single Day
Méndez: Everyday
Utslagna:
Moncho: Cuba Libre
Olivia Eliasson: Never Learn
Mimi Werner: Songburning
Sigrid Bernson: Patrick Swayze
Gå till toppen