Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Biblisk konst och kors av kaffesump

Sofie Arfwidson är konstnären som bor i Berlin och målar tavlor med inspiration från bibeln. Under fastetiden finns ett antal av hennes tavlor, och hennes ”kaffekors”, att se i kryptan i Dalby kyrka.

I kryptan som förr användes av munkar hänger nu Sofie Arfwidsons tavlor.Bild: Tom Wall
Sofie Arfwidsons utställning är i kryptan, ett litet stenrum en trappa ner i Dalby kyrka. Per Lidbeck, kyrkoherde, berättar att rummet brukade användas av munkar. På små stenbänkar längs väggarna brukade de sitta och mässa och sjunga.
Idag står en del av Sofie Arfwidsons tavlor på stenbänkarna. Andra är upphängda runt om i rummet. Eftersom man inte kan spika i de gamla stenväggarna i kyrkan fick de leta efter befintliga hål och springor att kila in spikar och upphängningsanordningar i.
– Det är spännande att jobba i olika rum och inte bara på museer med vita väggar. Det är dags att återerövra kyrkan som en plats för konst, säger Sofie Arfwidson.
– Konst hör hemma i kyrkan, både målningar, musik och kroppslig konst. Konst förstärker kyrkans budskap, säger Per Lidbeck.
Kyrkoherde Per Lidbeck och konstnären Sofie Arfwidson visar runt i kryptan.Bild: Tom Wall
Sofie Arfwidson beskriver sin konst som färgstark, surrealistisk och drömsk och med inspiration från allt från drömmar och det undermedvetna till manga och superhjältar. På en tavla har Maria Magdalena en mask över ögonen – på en annan tavla har någon tajts á la Stålmannen på sig.
Ett viktigt tema i hennes konst, berättar hon, är den feministiska gestaltningen av karaktärer i Bibeln som mer än bara kvinnliga eller manliga. En del karaktärer på tavlorna är också i gränslandet mellan människor och djur.
– Du skildrar ju bibliska personer och skeenden på ett annat sätt, säger Per Lidbeck vänd till Sofia Arfwidson.
Sofie Arfwidson visar ett kors hon byggt upp av kaffesump och socker.Bild: Tom Wall
Runt om i kryptan står också små ”kaffekors”. Det är kors som är uppbyggda av kaffesump och socker.
– Här och i och Finland dricker vi mest kaffe i hela världen, så jag ville göra någonting av det. Kaffedrickandet kommer ju från kyrkkaffet, säger Sofie Arfwidson.
– Kaffe innebär ju också gemenskap. Och så är det "recycling", fyller Per Lidbeck i.
När de kom till kryptan under fredagsmorgonen hade det runnit ett spår av kaffe från ett av korsen. Per Lidbeck berättar att han trodde att Sofie Arfwidson skulle bli ledsen för att konsten förstördes – men hon blev bara glad:
– Det visar ju att det är levande konst.
Fram till den 11 mars finns utställningen att se i kyrkan.
– Jag har tidigare jobbat med min konst i flera olika kyrkor. Den här utställningen utgår från bibliska teman och bibliska scenarier. Även om det bibliska är tydligare nu har jag nog alltid haft det med mig på ett omedvetet plan, säger hon.
Tidsperioden för utställningen i kryptan är ingen slump – det är nämligen fastetid.
– Fastan är en period för eftertänksamhet och en tid för att gå djupt i sina känslor och tankar. Sofies tavlor handlar mycket om det, säger Per Lidbeck.
Gå till toppen