Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hennes halssmycke tog sig ända till modeveckan

Tvåhundra myror i silver, blommor i guld och troligen någon liten ädelsten. Av det skapar guldsmed Hilda Lancing ett halssmycke som kvalat in till Stockholm Fashion Week.

– Är man härifrån så dras man tillbaka, lyder Hilda Lancings enkla förklaring till att hon hittat hem till Österlen igen.Bild: Jonas Nyrén
Just nu kryper de runt lite här och var, men snart ska 200 myror av silver länkas samman till ett halssmycke. I bakgrunden syns även guldblommorna som ska ingå.Bild: Jonas Nyrén
Hilda Lancing har myror i huvudet. Och så ligger de utströdda lite här och var i hennes och pappa Olas guldsmedsverkstad i Simrishamn.
– Jag har bockat 600 myrben på sista tiden. 100 myror är klara nu, men jag behöver göra 100 till.
Inför årets modevecka i Stockholm fick guld- och silversmeder över hela landet utmaningen att tolka temat "altruism". Skissen från Österlen fanns med bland de tio som valdes ut av organisationen Designforum. Men Hilda Lancing får inte ens visa oss hur det färdiga smycket ska se ut. Inget får avslöjas förrän smyckena hängs runt halsen på modellerna under modeveckan i Stockholm i augusti.
Men vi kan se det framför oss: de 200 silvermyrorna flätas in i varandra och bildar själva halslänken, med guldblommor och ädelstenar instuckna här och var. Att myrorna skulle få representera osjälviskheten kom hon på ganska snart.
– En kan inte göra allt, men alla kan göra något. Myror har ju trots allt funnits ett par miljoner år på jorden.
Hilda Lancing har återvänt hem till Österlen efter fem års arbete i Malmö. Innan dess var det pappa som lärde upp henne, på den tiden han drev verkstad i Skillinge. Nu är de ett team i verkstaden i Simrishamn där varje smycke är av egen design.
Även om varje projekt i vardagen också handlar om att skapa något helt nytt, så har uppdraget till modeveckan stimulerat lite extra.
– Att få göra ett så utflippat smycke är så kul. Det är precis som med kläder på modevisningar, att man gör det stort och svulstigt. Här behöver jag inte bekymra mig om att det riskerar att fastna i kläder eller så, det är bara att släppa loss.
– Jag har lagt väldigt, väldigt många timmar på det. Fast folk gifter ju sig fortfarande, så jag får göra lite sådana insatser emellanåt.
Pappa Ola har tålamod med allt myrpillande från dotterns sida, han är till och med en smula imponerad.
– De första fem-sex åren fick jag lära henne. Nu är det tvärtom.
Bild: Jonas Nyrén
Guldsmedsbänken Hilda Lancing jobbar vid har sett likadan ut under alla de 80 år som verkstaden funnits.
Gå till toppen