Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Baathregimen i centrum för irakiska beslag

Iraks diktator Saddam Hussein under rättegången i januari 2006. Han dömdes till döden och avrättades senare samma år.Bild: Darko Bandic/AP/TT
Irakiska myndigheter har beordrat att tillgångar som tillhörde diktatorn Saddam Hussein och över 4 200 tjänstemän från hans fallna regim ska tas i beslag. Listan på berörda har tagits fram av den myndighet som har fått i uppgift att spåra tidigare tjänstemän från Baathpartiet och inkluderar de regimanställdas anhöriga.
I toppen av listan hittas Saddam Hussein, men även hans barn, barnbarn och släktingar, enligt ett officiellt uttalande om åtgärden. Efter Husseins fall 2003 hamnade regimens egendomar hos Iraks nya ledare, väpnade styrkor och flera miliser. Nu försöker man sätta en officiell stämpel på beslagen av tillgångar.
Kritiker avfärdar tilltaget som ett försök att vinna röster inför det val som är planerat till den 12 maj.
Gå till toppen