Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mattias Oscarsson: Frances McDormand stal showen

Nej, det blev ingen Oscar till Ruben Östlunds "The square". "En fantastisk kvinna" från Chile tog statyetten för bästa icke engelskspråkiga film. Det starka dramat om en trakasserad transperson (spelad av den verklige transpersonen Daniela Vega) passade väl in på en gala som kretsade kring #metoo och Time's up*.

Frances McDormand prisades för bästa kvinnliga huvudroll i "Three billboards outside Ebbing, Missouri".Bild: Chris Pizzello
Det gjorde också vinsten för Jordan Peele, som blev den förste svarte manusförfattaren att få en Oscar, för "Get out". Och Guillermo del Toro, bästa regi, började sitt tacktal med orden "Jag är en invandrare", och fortsatte sedan med att propagera för öppna gränser. Latinos är underrepresenterade i filmindustrin, och upproret #LatinosLeftOut har startats. Men det stora undantaget är faktiskt just regikategorin där mexikanska regissörer verksamma i USA har dominerat på senare år. Tidigare har Del Toros nära vänner och landsmän vunnit: Alfonso Cuarón (2014) och Alejandro González Inárritu (2016-17). Mer mexikanskt blev det när Pixars "Coco" vann för bästa animerade film och för bästa sång.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen