Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Klart: White Guide-galan till Malmö nästa år

Den prestigefyllda White Guide-galan kommer nästa år att arrangeras i Malmö för första gången. Nyheten presenterades på måndagens galakväll. Och fler matevenemang väntar i Skåne i år: SM i mathantverk, vinodlarkonferens och Grill-EM.

Malmö opera blir platsen för White Guide-galan 2019.Bild: Lars Brundin
Sedan White Guides start 2005 har deras gala ägt rum i Stockholm varje år, förutom 2017 då det var Göteborg som fick vara värd. Nu är det klart att Malmö nästa år kommer att stå som värd för White Guide-galan. Nyheten presenterades på måndagens White Guide-gala.
– Vi har varit i Stockholm alldeles för länge och vill visa upp oss ute i landet. Vi har en tanke om att vartannat år vara ute i landet. Dessutom händer det ju så mycket på restaurang- och gourmetfronten i Malmö. Det verkligen bubblar där, säger Mikael Mölstad som är en av White Guides grundare.
Det blir Malmö Opera som blir platsen för White Guide-galan den 4 mars 2019 och Sofie Bromée på Event in Skåne berättar för Dygnet Runt att White Guide gärna vill ha en pampig inramning och där passar Malmöoperan in väl.
På Event in Skåne har man i flera år diskuterat vilka tänkbara evenemang som är möjliga att få till Skåne. Årets Kock avgjordes i Malmö 2017 och i jakten på nya matrelaterade evenemang föll ögonen på White Guide-galan. Men innan man hann ta kontakt med dem så presenterade White Guide nyheten om att galan 2017 skulle arrangeras i Göteborg.
– Då förstod vi att det var möjligt och då sattes processen igång, säger Sofie Bromée.
Tänker ni att man kan göra fler evenemang i anslutning till White Guide-galan i Malmö?
– Det där är alltid en balansgång. Det är såklart kul om det blir spinoff-effekter, men det ska inte heller dra uppmärksamheten från galan. Men vi kommer säkert att arrangera pressturer i Malmö och Skåne för journalister som är här för White Guide-galan, så att de får se mer av regionens matliv. Vi ser ju nu när vi arrangerar Parabere Forum att det har genererat en mängd fler evenemang i Malmö, säger Sofie Bromée.
Parabere Forum, som samlar flera av gastronomivärldens främsta kvinnor, arrangeras just nu i Malmö och syntes även på White Guide-galan. På direktlänk från Malmö utdelades ett av priserna till Malin Söderström som var på plats på Parabere Forum.
Parabere Forum är ett exempel på ett annat större matevenemang som Malmö lyckats attrahera. Och fler väntar. Den 17–18 oktober kommer SM i mathantverk att avgöras på Slagthuset i Malmö. Och i sommar blir det en vinodlingskonferens i Malmö/Köpenhamn. Dessutom kommer Grill-EM att arrangeras i skånska Brösarp i samband med Skånes matfestival i juni.
– Vi kommer att ha 500 tävlande från hela Europa i Brösarp, berättar Sofie Bromée.
Har ni något drömevenemang som ni vill ta hit?
– Det jag kommer att tänka på nu är ju Eat Forum som Gunhild Stordalen startat i Stockholm. Men vi har inte börjat bearbeta dem, säger Sofie Bromée på Event in Skåne.
Hur gör man då som matintresserad Malmöbo om man vill gå på White Guide-galan nästa år? Mikael Mölstad på White Guide avslöjar att om man registrerar sig som ”guiding guest” på White Guide så kan man få en inbjudan.
Håll koll på Skånes matliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen