Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Upp till en viss ålder ska man bara leka”

Medspelaren – så heter Malmö Redhawks nya utbildningsplan för ungdomsverksamheten.
– För mig är elitsatsning att så många som möjligt får vara med så länge som möjligt. Då får alla chansen att blomma.

Jens Hemström.
Det säger Jens Hemström, tidigare klubbchef men numera affärsutvecklingschef i Malmö Redhawks och sedan många år även ideell ungdomsledare i föreningen.
– Vi har tagit ett par steg tillbaka och tittat på hela vår verksamhet på ungdomssidan. Först kikade vi på den sportsliga biten och kom fram till att vi behövde en tydligare struktur och utbildningsmodell.
Jens Hemström förklarar att Medspelaren bygger på en vetenskaplig sjustegsmodell: Sport for life's Long term athlete development (LTAD).
Grundtanken är att man ser till individens mognad för att optimera varje inlärnings- och träningsfas.
– Vi har ungdomarna från skridskoskolan upp till junioråldern. Det är ganska många timmar vi träffas. Då vill man göra fler saker. En medveten plan för bland annat kost, livsstilsfrågor, teambuilding och ledarskap. Vi gör det här utifrån att de flesta i vår verksamhet inte blir hockeyproffs. Det här är saker som är värdefulla för alla, säger Jens Hemström.
Goda värderingar och sund träning har alla nytta av. Så resonerar Jens Hemström.
Malmö Redhawks vill ta ett större ansvar. Ett större grepp. Det man gör till vardags kan bli ännu bättre.
– Upp till en viss ålder ska man bara leka, det ska inte finnas något som heter krav eller att man ska prestera, säger Jens Hemström.
Det måste vara extremt svårt i elitklubb?
– Ja, men vi har ganska många i vår organisation som har spelat själva. Vi vet att det finns så mycket plats för lek. Det finns ingen anledning att ha för bråttom. Om barnen får fortsätta leka kan vi lära dem hur mycket som helst, säger Jens Hemström, som själv har spelat i högsta serien för Malmö och Rögle.
Jens Hemström betonar att Malmö Redhawks är en elitsatsande klubb, men att alla tjänar på att ungdomsutbildningen i klubben blir ännu bredare och bättre – och mer för alla.
Gå till toppen