Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
EFL

Fingerprint-chef efter ledarskapsutbildning: ”Polletten trillade ner”

2016 korades Irina Åström till ”Nästa skånska stjärna”. Det årliga priset delas ut av HD-Sydsvenskans näringslivssajt 8till5 och EFL (Executive Foundation Lund), och ger ett stipendium för en 18 månader lång Executive MBA-utbildning (Masters of Business Administration) värd 325 000 kronor. Den gångna helgen tog Irina Åström examen med en ceremoni i AF-borgen i Lund.

Irina Åström.Bild: Malena Carlström, EFL
Syftet med stipendiet är att uppmuntra jämställdhet och mångfald i det skånska näringslivet. Utbildningen har fokus på strategiskt ledarskap och affärsutveckling, och Irina Åström är den tredje ”Nästa skånska stjärna”-stipendiaten som nu har diplomerats.
Läs också Fingerprint-chef är Skånes nästa stjärna – får stipendium värt 325.000 kronor
Man bygger upp ett nätverk som man inte haft tidigare
Hon är utbildad civilingenjör i elektroteknik på LTH och har en bakgrund på Sony Ericsson, Ericsson och Gambro. Sedan maj 2014 leder hon utvecklingen av nya produkter på Fingerprint Cards som utvecklar fingeravtrycksläsare för bland annat mobiltelefoner.
Vilka erfarenheter tar du med dig från utbildningen?
– Jag ska inte sticka under stol med att dessa 18 månader har varit slitsamma, och utöver utbildningen har jag familj och ett intensivt jobb att sköta. Men hela programmet är fantastiskt. Inte minst balansen mellan alla deltagare och den mix med olika bakgrunder som vi tillsammans bidrog med. Vi lärde oss väldigt mycket av varandra, säger Irina Åström.
Det var en fantastisk aha-upplevelse
Har din egen syn på ledarskap förändrats under resans gång?
– Ja, definitivt. I början tyckte jag att det tjatades lite väl mycket om ledarskap. Men efter ett tag trillade polletten ner. Det känns nästan lite banalt att säga det, men om man kokar ner det hela så handlar allt om människan. Du kan ha briljanta strategier och exceptionella specialister i ditt lag. Men om inte ledaren kan förmedla en tydlig bild över målsättningen, och samtidigt se till att alla inblandade drar åt samma håll, så slösar man faktiskt bara tid på att försöka bygga upp strukturer.
Läs mer om tidigare stipendiater:
Läs också Nyexaminerad stipendiat siktar mot fortsatta karriärssprång
Läs också Ikea-chefen är Skånes nästa stjärna
Läs också Mjukvaruchef är Skånes nästa stjärna – får stipendium värt 325 000 kronor.
Fakta

Stipendiet ”Nästa skånska stjärna”

Utses av 8till5 och EFL (Executive Foundation Lund) för att bidra till ett mer jämställt näringsliv.

Vinnaren får läsa en Executive MBA, ett 18 månaders kompetensutvecklingsprogram inom ledarskap och affärsutveckling.

Tidigare stipendiater är Irina Åström (2016), Linda Danielsson (2015) och Maria Rang (2014).

Är du nästa skånska stjärna? Läs mer om hur du ansöker här.

Gå till toppen