Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Könsskillnader i arbetslivet minskar sakta

Löneskillnaderna minskar och arbetstiden för kvinnor ökar. – Det går långsamt åt rätt håll, men alldeles för långsamt, säger LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström.

Det går för långsamt med jämställdheten, anser LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström. Arkivbild.Bild: Maja Suslin / TT
Inför internationella kvinnodagen har LO för femte året i rad satt ihop en jämställdhetsrapport. Löneskillnaderna mellan könen har de senaste 20 åren minskat stadigt, men långsamt. Men det är betydligt mer än lönen som talar till kvinnornas nackdel på arbetsmarknaden.
– Det absolut viktigaste är att göra heltid till norm och att minska de osäkra anställningarna, säger Berit Müllerström.
Statistiken är tydlig, kvinnor har i högre utsträckning otrygga anställningar och jobbar betydligt oftare deltid, inte för att de vill, även om det i många fall också är så, utan för att det ofta inte finns heltider.
– Att kvinnor vill jobba deltid är en myt, det visar våra undersökningar tydligt, säger Müllerström.
Endast fyra av tio kvinnor har en heltidsanställning, vilket ändå är något bättre än för 20 år sedan, enligt LO:s studie.
Som en konsekvens har kvinnor, speciellt arbetarkvinnor, en betydligt lägre faktisk månadslön än män. I snitt tjänar en arbetarkvinna 18 500 kronor i månaden före skatt, när hänsyn tas till den faktiska arbetade tiden och lönen. En arbetarman tjänar på det sättet att räkna 25 000 kronor i månaden.
LO satte härom året upp som mål att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor med sex procentenheter till 2028. Dit är det lång väg att gå.
– Vi knaprade 0,5 procent förra året, säger Berit Müllerström.
Fakta

Faktisk lön

Faktiska månadslöner, respektive heltidslöner (kronor före skatt), 2016 års nivå:

Arbetarkvinnor, 18500 respektive 24000

Arbetarmän, 25000 resp 27200

Tjänstemannakvinnor, 31500 resp 34600

Tjänstemannamän, 40700 resp 42400

Källa: LO

Gå till toppen