Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stort kabelbygge kan dras genom sydvästra Skåne

Svenska Kraftnät vill bygga en ny stor kraftledning som kan dras genom flera kommuner i sydvästra Skåne. Målet är att knyta samman elnäten i Sverige och Tyskland.

Bild: Krister Cronqvist
Elförbindelsen, kallad Hansa Powerbridge, ska dras genom södra Skåne och vidare till ett stationsområde vid Hurva i Hörby kommun. Förbindelsen blir en kabel som grävs ned i marken.
Svenska Kraftnät har presenterat två utredningskorridorer genom södra Skåne. I det västra alternativet föreslås kabeln dras genom Trelleborg, Svedala, Malmö, Staffanstorps och Lunds kommuner i sydvästra Skåne.
Bredden på utredningskorridorerna varierar mellan 100 meter och 2 000 meter.
När kabeln väl är nedgrävd kommer den att gå i en några meter bred korridor.
Enligt det östra alternativet dras kabeln via Ystad och rakt norrut via Sjöbo mot Hurva.
Enligt Svenska kraftnät kommer natur-, kultur och landskapsvärden bara att påverkas i mindre omfattning när kabeln är nedgrävd. Däremot kan anläggningsarbetena orsaka buller och trafikstörningar i omgivningen.
Syftet är att knyta samman elnäten i Sverige och Tyskland och möjliggöra ökad export av el från Sverige när det råder brist i Tyskland.
Berörda kommuner kommer nu att få yttra sig om det förslag som finns.
Så småningom ska Svenska Kraftnät välja ett av alternativen. Målet är att kabeln ska finnas på plats 2026.
Gå till toppen