Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Studenter erbjöd gratis lyssning

Alla som har något de vill prata om behöver någon som lyssnar. Så kan man sammanfatta kärnan i rörelsen Urban Confessional. På tisdagen kom den till Lund.

Under några timmar på tisdagen stod Evelina Valldor och Caspian Almerud på Mårtenstorget och erbjöd sig att lyssna gratis på den som vill prata av sig.Bild: Ingemar D Kristiansen
"Free listening" står det på pappskyltarna som Caspian Almerud och Evelina Valldor står och håller i utanför Konsthallen. Lunchsolen skiner och Lundaborna går förbi. Några kastar ett nyfiket öga på skyltarna, men det är inte många som stannar för att bli lyssnade på.
– Sverige är kanske inte det land där det här konceptet fungerar allra bäst, säger Evelina Valldor.
Urban Confessional-rörelsen föddes i Los Angeles 2012 och har sedan dess spritt sig till ett 50-tal länder. I korthet handlar det om att människor gratis och frivilligt står ute på gator och torg och erbjuda sig att lyssna på den som har något att berätta eller bara behöver prata av sig lite.
– Om man känner att man behöver prata med någon är det najs att ha någon att prata med, säger Caspian Almerud.
I en manual, som kan laddas ner på nätet, finns råd och vägledning om hur man till exempel undviker att hamna i konflikt med den man lyssnar på, hur man ställer öppna frågor och hur man respekterar tystnader i samtalen.
– Vi är främlingar, säger Evelina Valldor. Ofta kan det vara lättare att öppna upp sig för en främling än för nära och kära.
För Caspian Almerud och Evelina Valldor, som studerar beteendevetenskap på Universitetet, är tisdagens utflykt i verkligheten en del av utbildningen. Förutom att iaktta hur människor de möter beter sig och reagerar, ska de också notera och analysera hur de själva tycker att det känns.
Resultatet ska de sammanfatta i en rapport.
Hur känns det då?
- Det känns bra, säger Caspian Almerud. Det är inte jättemånga som kommer fram, men de som gör det är positiva. Det var en skolklass här som tyckte att vi skulle stå på deras skolgård istället.
Vad gör ni om någon berättar något känsligt, till exempel att de har begått ett brott?
– Det har inte hänt, men det är en jätteintressant fråga. Det var en som frågade om vi hade tystnadsplikt, och det kan man på sätt och vis säga att vi har. Vi kommer inte att föra vidare uppgifter, säger Evelina Valldor.
Gå till toppen