Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump tackade Sverige för students frigivning

Otto Warmbier eskorteras ut ur högsta domstolen i Pyongyang. Arkivbild.Bild: Jon Chol Jin/AP/TT
På pressträffen efter sitt möte med statsminister Stefan Löfven riktade Donald Trump ett tack till den svenska regeringen för försöken med att få den amerikanske studenten Otto Warmbier frisläppt från Nordkorea.
– Jag vill i synnerhet tacka den svenska regeringen för sitt bidrag till att den amerikanske collegestudenten Otto Warmbier kunde släppas förra året.
Det amerikanska utrikesdepartementet visade sin uppskattning redan i juni förra året, men detta var första gången som presidenten själv framförde sin tacksamhet.
Den 22-årige studenten greps och dömdes till 15 års straffarbete efter att ha anklagats för att ha stulit en propagandaskylt från ett hotell under en gruppresa i början av 2016. Han avled mycket kort efter att han släppts av "humanitära skäl" och flugits hem till USA. Warmbier hade omfattande hjärnskador.
Gå till toppen