Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Dömd Svedalabo placeras på anstalt av högsta säkerhetsklass

Risken för att han begår kriminella handlingar i fängelset ses som stor. Mannen från Svedala ska därför avtjäna sitt straff på en anstalt av högsta säkerhetsklass.

En Svedalabo som avtjänar ett långt fängelsestraff ska placeras på Kumla.Bild: Per Knutsson/TT
Mannen som är i 45-årsåldern är dömd för grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott samt dopningsbrott till fängelse i nio år och sex månader. Han började avtjäna sitt straff i slutet av förra året.
Risken för att att han ska rymma eller fritas bedöms av Kriminalvården som medelstor precis som risken att han använder sig av hot och våld. Däremot bedöms risken för att han gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet som hög.
Enligt ett beslut om säkerhetsnivå som nyligen tagits av Kriminalvården ska han placeras på en anstalt med säkerhetsklass 1, alternativt på anstalterna i Mariefred eller Österåker som båda är av säkerhetsklass 2.
Mannen vill studera spanska och få yrkesutbildning under tiden han avtjänar sitt straff och önskar själv att placeras på anstalten i Tidaholm med säkerhetsklass 1.
Men Kriminalvården har har valt att placera honom på Kumla där det bedöms finnas passande säkerhet och sysselsättning. Att placera mannen på Tidaholm skulle leda till att det blev en olämplig sammansättning av intagna där, enligt Kriminalvårdens bedömning.
Gå till toppen