Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Familj ställer ut för första gången

Bo Hultén är inte välkommen i hustruns Rose-Marie Qvarfordts ateljé. Hon får i sin tur inte tycka till om hans pågående målande. Inte heller dottern Frida Hultén vill ha kommentarer under skapandeprocessen.

Bo Hultén har gjort sig känd för svärtan i sina verk. Den som betraktar hans verk märker hur konturerna växer fram ur.Bild: FELIX ALNEMARK
Nu ska de ställa ut tillsammans för första gången, på Kraften i Lomma. Idén om en gemensam utställning kom från arrangören Lomma konstförening.
"Varning för Rosen" står det på en skylt utanför Rose-Marie Qvarforts ateljé i Kivik. Där släpper hon inte gärna in någon. Så vi sitter i Bo Hulténs ateljé som ligger i samma hus på gården.
– Jag vill inte visa något som inte är klart för jag vill inte ha kommentarer. Det kan räcka med att någon säger "vad fint" för att jag ska bli låst inför bilden. Man vill inte bli bakbunden, säger Rose-Marie Qvarfordt.
Hon får medhåll av Bo Hultén.
– Jag kan kontra med att här inne är det oerhört känsligt. Man vill helst inte ha påverkan, säger han.
Bo Hultén, Rose-Marie Qvarfordt och Frida Hultén ska alla ställa ut tillsammans i Lomma.Bild: FELIX ALNEMARK FELIX ALNEMARK 0704475373
Rose-Marie och Bo träffades för 35 år sedan när han skulle köpa hennes lägenhet.
– Men jag köpte aldrig lägenheten. Jag flyttade bara in, säger Bo Hultén med ett leende.
Då hade han ingen aning om att Rose-Marie målade.
– Men jag märkte att det luktade oljefärg i hennes garderob och det kände jag igen. En dag tittade jag bakom kläderna där hon gömt sina tavlor och jag blev helt betagen. Jag var på henne om att det här måste hon ställa ut, berättar Bo.
Rose-Marie arbetar mycket med symbolik i sin sagovärldsliknande konst. Hon är inspirerad av klassiskt oljemåleri men med ett modernt anslag.
– De kan betyda vissa saker för mig och någon annan ser något helt annat. Man behöver inte skriva folk på näsan, säger hon.
Dottern Frida Hultén växte upp på gården i Kivik och arbetar själv som konservator på Nationalmuseet i Köpenhamn.
– Jag minns att vi aldrig hade några pengar. Ibland hade vi mycket pengar. Men det var aldrig en stadig inkomst. Mamma och pappa var hemma mycket. De jobbade mycket hemifrån och det var mycket konstnärer på besök, säger hon.
– Jag målar vid sidan av, när jag har tid. Det är både abstrakt och landskap, säger hon.
Hon tror att föräldrarnas yrkesval har haft ganska stor påverkan för henne.
– Jag tänker att en del jag gjort påminner om det pappa gjorde på 70-talet, fast på ett annat vis. Sen finns det annat som kommer från mamma men det är nog mer indirekt.
Bo Hultén växte själv upp i en konstnärsfamilj.
– Jag har aldrig gjort ett ärligt handtag. Jag blev konstnär trots min fars varningar. Han tyckte jag skulle ha ett yrke att falla tillbaka på. I helvete heller! Jag åkte till Paris och gick på Académie de la Grande Chaumière.
Under många år har hans konst präglas av en intensiv svärta. Ur mörkret träder konturer av naturen fram.
Utställningen: Den 10-25 mars på Kraften i Lomma. Vernisage den 10 mars klockan 12–16.
Gå till toppen