Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Marie Granlund (S) petas från riksdagen av sina partikamrater

En av Skånes allra mest erfarna riksdagsledamöter – socialdemokraten Marie Granlund från Malmö – mister sin politiska plattform sedan hon petats från valbar plats på valsedeln av partiet.
– Det är så klart inte roligt att förlora, säger hon till Sydsvenskan och HD.

Marie Granlund (S).Bild: Hussein El-Alawi
I helgen höll Socialdemokraterna i Skåne valkonferens. Där fastställdes listorna till valen i riksdagen och regionen.
Mest dramatiskt är att Marie Granlund, toppkandidat i valet 2014, petas från valbar plats. Som nummer fyra på valsedeln för Malmös valkrets hamnar hon utanför riksdagen om inte Socialdemokraterna gör ett mycket bättre val än förra gången – eller om hon får oväntat många personkryss.
När de skånska Socialdemokraterna positionerar sig inför valet den 9 september är bakgrunden en strid inom Malmöavdelningen om vem som ska toppa riksdagsvalsedeln.
I den striden vann riksdagsledamoten Hillevi Larsson, som är en profilerad feminist och monarki-motståndare, över Marie Granlund.
– Vad ska man säga ... Det är som det är. Klart det inte är roligt att förlora, säger hon.
Marie Granlund, 55, är en av Socialdemokraternas mest erfarna riksdagsledamöter. Hon gick med i SSU 1982 och hennes första politiska uppdrag var som internationell ledare i SSU-Flamman i Malmö.
Redan 1994 blev Marie Granlund invald i Sveriges riksdag, där hon nu suttit i 24 år. 2003 blev hon ordförande i Malmö arbetarekommun och blev första kvinna på posten.
Läs också Marie Granlund ny ordförande för s i Malmö
Samma år gick hon, som EMU-motståndare, emot dåvarande partiledaren Göran Persson i den konflikt som delade Socialdemokraterna inför folkomröstningen om valutaunionen.
I riksdagen har hon haft ett antal tunga uppdrag. När Mona Sahlin var S-ledare var Marie Granlund partiets skolpolitiska talesperson. Sedan 2010 är hon vice ordförande i EU-nämnden.
Av Stefan Löfven fick hon det för Socialdemokraterna så viktiga uppdraget att leda den så kallade Utstationeringskommittén, som 2015 föreslog att den kontroversiella Lex Laval skulle rivas upp. Lagen hindrade facken från att ta till stridsåtgärder för att tvinga utländska företag att teckna kollektivavtal. I fjol beslöt riksdagen att skrota lagen.
Men nu tycks Marie Granlunds tid som folkvald vara över – trots att hon själv gärna velat fortsätta i riksdagen.
– Uppdraget i riksdagen är fantastiskt. Man är med och påverkar så mycket. Det är svårt att slita sig.
– Jag älskar politik. Samtidigt är jag nu öppen för att pröva något annat. Stängs en dörr så kanske en annan öppnar sig, säger Marie Granlund.
Från början placerade valberedningen i Malmö arbetarekommun Granlund som tvåa på kretsens riksdagslista, efter arbetarekommunens ordförande Joakim Sandell som vill debutera i riksdagen. Som andranamn hade Granlund kunnat fortsätta i riksdagen efter valet.
Men partivännerna i Malmö flyttade alltså ner henne två snäpp, och petningen fastställdes av distriktet på helgens valkonferens. Som tvåa och tre placerades riksdagsledamöterna Hillevi Larsson följd av Jamal El-Haj.
Joakim Sandell säger att både Granlund och Larsson hade starkt stöd vid det möte där rankingen beslutades.
– Medlemmarna talade väl om båda kandidaterna. Sen blev det en sluten votering där Hillevi fick flest röster, säger Sandell.
– Man röstade snarare för Hillevi än mot Marie, säger riksdagsveteranen Leif Jakobsson – som själv inte ställer upp för omval, men gärna fortsätter på jobbet som statssekreterare under finansminister Magdalena Andersson.
Gå till toppen