Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Eskil Fagerström: 8 mars – och alla andra dagar också

Fem journalister beslöt sig för att göra något ordentligt av kvinnodagen. För en gångs skull.

Maria Werner, Daniel Rydén, Emma Leijnse, Eskil Fagerström och Kristin Nord.
Journalistik om jämställdhet brukar få kämpa för sin plats i mediebruset. Visst har det blivit bättre, och kvinnoperspektiv är avgjort mer närvarande än för några decennier sedan. Men allt som oftast dyker det upp något mer akut och lägger beslag på spaltutrymmet och personalresurserna.
Ett OS, ett mord, en budgetproposition, ett terrordåd, ett snöoväder – sådant går före.
Lika segt brukar det interna jämställdhetsarbetet vara. Fråga en rutinerad kvinnlig medarbetare om hon är sugen på att sitta med i (ännu en) jämställdhetsgrupp och du kan kassera in en mycket, mycket trött suck som svar. Misstänker att det är likadant på en hel del andra arbetsplatser.
Ändå går det ju inte att släppa frågorna. Än mer upp- och nedvänt är det att betrakta ”kvinnofrågor” som någon form av särintresse, något man betar av då och då. Kvinnor är som bekant halva befolkningen. Räknar man in deras män, bröder och söner är det ju lätt att inse att jämställdhetsfrågor berör... ja, alla.
In i den här kontexten brukar 8 mars, internationella kvinnodagen, ramla. Dagen då medierna som en man bearbetar sitt dåliga samvete och SKRIVER OM KVINNOR.
Den ofta ganska yrvakna journalistiken brukar emellanåt – om man får vara elak – understryka den vanliga kritiken att ”om en dag är kvinnodag, så är väl övriga 364 mansdagar”.
Efter 8 mars 2017 var vi ett gäng journalister som tjugotolfte gången i ordningen konstaterade det ovanstående. Framförhållningen hade inte varit något vidare. Inte resultatet heller.
Så vi beslöt oss för att göra något ordentligt. Planen blev att välja ut ett antal angelägna frågor som berör jämställdhet, och skildra dem genom individer som verkligen lever med dem varje dag. Under hela året.
Siktet ställdes in på en serie publiceringar från den 8 mars 2018, och nu är vi här. Ett år har gått och vi har, tro det eller ej, gjort just det vi föresatte oss.
Läs också Nästan bäst i världen – men striden om jämställdhet är inte över
Maria Werner har följt advokaten Ulrika Rogland, outtröttlig förkämpe för kvinnor som drabbats av relationsvåld och sexualbrott. Kristin Nord har hängt med nittonåriga Baara Ahmed Abd-aljawad, som berättar om hur det är att vara ung kvinna och bära slöja. I ett annat reportage skildrar Kristin Nord krisen i förlossningsvården genom en barnmorskas och mammas ögon.
Daniel Rydén har följt det mödosamma arbetet med att rehabilitera kvinnor med utmattningsdepression som görs på Humlamaden Rehab i Veberöd. Emma Leijnse har skildrat dels livet för en föräldraledig pappa och byggnadsarbetare, dels tillbringat tid med Birgitta Schöning, en kvinna med låg pension men desto mer energi och livsglädje. Själv har jag utforskat en av landets minst populära ställningstaganden: att komma ut som aktiv motståndare till abort, och om hoten mot den fria aborten i stort.
Från och med i dag och ett par veckor framåt presenterar vi resultatet, som nu – när vi ser helheten – faktiskt formar sig till ett rätt så mäktigt tidsdokument.
Sverige må vara ett av världens mest jämställda länder. Men i mål är vi inte än. Och kampen för ett mer jämställt och rättvist samhälle behöver föras årets alla dagar, inte bara 8 mars.
Fakta

Artikelserien 8 mars - och alla andra dagar

Då kommer ni att kunna läsa de olika delarna:

8 mars: ”Nästan bäst i världen men striden om jämställdhet är inte över” - vårt sammanfattande reportage där vi har följt sju frågor kring jämställdhet under ett år.

Här är texten översatt till engelska: One year in Sweden on the gender equality frontline.

”Ett år av kamp för kvinnofrid – i och utanför rätten” - Maria Werner har följt advokaten Ulrika Rogland, outtröttlig förkämpe för kvinnor som drabbats av relationsvåld och sexualbrott. Hon har även följt några enskilda fall.

9 mars: ”Att vara hijabi i Sverige är att ständigt få frågan ”Varifrån kommer du?” Kristin Nord har följt nittonåriga Baara Ahmed Abd-aljawad, som berättar om hur det är att vara ung kvinna och bära slöja.

10 mars: "Föräldraledigheten har blivit en kvinnofälla". Emma Leijsne har följt livet för en föräldraledig pappa och byggnadsarbetare, Martin Bergheim.

11 mars: ”Bara den som brinner kan bli utbränd”, Daniel Rydén har följt det mödosamma arbetet med att rehabilitera kvinnor med utmattningsdepression som görs på Humlamaden Rehab i Veberöd.

12 mars: Barnmorskan: ”Hade män fött barn hade kvinnovården sett annorlunda ut.” Kristin Nord skildrar krisen i förlossningsvården genom barnmorskan Anneli Hagen Andersson - som under året som gått själv blev gravid och födde en son.

13 mars: Emma Leijnse har följt Birgitta Schöning, en kvinna med låg pension men desto mer energi och livsglädje.

14 mars: Eskil Fagerström har utforskat en av landets minst populära ställningstaganden: att komma ut som aktiv motståndare till abort, och om hoten mot den fria aborten i stort.

Gå till toppen