Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Jag älskar att systerskapet aldrig har varit så starkt”

Minna Höggren, 18 år, överträffade sitt mål: Att få med hundra män på internationella kvinnodagen i Malmö. ”Det här är bara ett startskott för fortsatt engagemang,” säger hon.

Minna Höggren och Femfight överträffade målet – att få med hundra män i demonstrationen på internationella kvinnodagen.Bild: Patrik Renmark
Den 8 mars 2017 hade ingen sett #metoo. Den 8 mars 2018 är världen i förändring – en förändring som drivs av mänskligt engagemang.
Minna Höggren är hjärnan bakom föreningen Femfight, som kraftfullt lyfte frågan om sexuella trakasserier på förra årets Malmöfestival.
Läs också 5-fight tar upp kampen mot sexuella trakasserier
I sitt gymnasiearbete har hon tillsammans med Lina Andersson gjort en enkätstudie med 150 killar, kompletterat med djupintervjuer, en Facebookkampanj, filmer och föreläsningar. Projektet heter ”100 män till mars”.
– Som kvinna blir man frustrerad när man möter motstånd. Då blir det enkelt att engagera sig feministiskt. Som kille är det kanske inte lika enkelt, säger hon.
Demonstrationståget gick från Gustav Adolfs torg till Möllevångstorget.Bild: Patrik Renmark
Målet i ”100 män till mars” var att få med hundra killar i demonstrationen på internationella kvinnodagen.
Läs också ”Det räcker inte att alla har sin egen politiska riksdag på sociala medier”
Klockan 17 på torsdagen kunde Minna Höggren räkna in facit. Runt 120 män har genom henne och Femfight kommit till demonstrationen.
– Det här är ett sätt att påpeka att det här även är killarnas kamp. Att de behövs bredvid oss, säger Minna Höggren.
Mest har Minna Höggren kampanjat i sociala medier. Men Håkan Zachrisson läste om uppropet i Sydsvenskan.
– Som det ser ut med sexismen i samhället vill jag komma hit, säger han.
Håkan Zackrisson, en av de 120 män som Minna Höggren fick med i demonstrationen.Bild: Patrik Renmark
För Tommy Falk har metoo-kampanjen varit avgörande.
– Politiken och samhället måste ta metoo-rörelsen på allvar. Det måste ske stora förändringar, i juridiken och mellan oss människor, säger han.
Innan demonstrationen gick mot Möllevångstorget höll Minna Höggren tal inför tusentals samlade.
– I höstas blev hela internet ett feministiskt slagfält. Jag älskar att systerskapet aldrig har varit så starkt, men vi kan göra mer. Jag vill inte vara feminist. Jag vill göra feminism.
Minna Höggren talar på Stortorget i Malmö under internationella kvinnodagenBild: Patrik Renmark
Gå till toppen