Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Klart: Det blir en MFF-akademi i Södra Sandby

Killebäckskolan ska få en fotbollsakademi i samarbete med Malmö FF. Det har kommunstyrelsen bestämt, trots kritik från Falk, fotbollsalliansen i Lunds kommun. För Södra Sandby IF, som ingår i fotbollsalliansen, är beslutet dock välkommet.

Som ordförande i fotbolls- och friidrottsklubben Södra Sandby IF tycker Olle Fridolf att det är jättebra att Killebäckskolan får en MFF-akademi. Han är även ordförande i fotbollsalliansen Falk där majoriteten i styrelsen har en annan åsikt.Bild: Arkivbild: Ingemar D Kristiansen
Som Sydsvenskan tidigare har rapporterat har S, MP och C i Lund föreslagit att en fotbollsakademi i MFF:s regi startar på Killebäckskolan i Södra Sandby. Enligt förslaget ska satsningen finansieras med kommunstyrelsens medel, och vid onsdagens möte godkändes det av en oenig styrelse genom ordförande Anders Almgrens (S) utslagsröst.
M, L, KD och V sa nej till en MFF-akademi och SD la ner sina röster.
Fotbollsalliansen i Lunds kommun, Falk, har kritiserat förslaget, bland annat för att klubbarna anser att man borde satsa på lokal kompetens i kommunen istället för att betala för MFF:s varumärke.
Läs mer: Fotbollsallians i Lund kritisk till MFF-akademi
Men Olle Fridolf, ordförande i Södra Sandy IF, är glad över beslutet.
– Jag tycker att det är jättebra för ungdomarna i byn, säger han och betonar att han säger det i egenskap av ordförande i Södra Sandby IF.
Olle Fridolf är även ordförande i fotbollsalliansen Falk.
– En majoritet där tycker att det är fel och därför har jag hållit låg profil och låtit de andra framföra sin kritik. Men vi i Södra Sandby IF har varken kompetens eller resurser att göra det här lika bra som MFF, säger han.
Initiativet till en MFF-akademi kommer från Killebäckskolan som sedan tidigare har ett inofficiellt samarbete med MFF för fotbollsprofilen på skolan, enligt Olle Fridolf.
Han hoppas att den jämna könsbalans som råder bland de fotbollsaktiva i Södra Sandby IF ska avspegla sig i intaget av elever på MFF-akademin.
– Det här beslutet betyder inte att man inte skulle kunna starta en akademi någon annanstans i kommunen också. Lund är ju en stor kommun, säger Olle Fridolf.
Enligt tidigare uppgifter skulle MFF-akademin kunna starta redan till höstterminen.
Läs mer: Politiker vill satsa mer på fotboll i Södra Sandby
Läs alla artiklar om: MFF-akademi i Södra Sandby
Gå till toppen