Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Konvex svar till miljödomstolen: Det kommer inte att lukta illa från Krutmöllan

Det kommer inte uppstå lukt från kremerade hästar i Krutmöllan. Det skriver Konvex i sitt svar till mark- och miljödomstolen, med anledning av de överklagande grannarnas oro.

Den nya förbränningsugn ska byggas inne i nuvarande anläggning.Bild: Hussein El-Alawi
Konvex AB, som driver Krutmöllan öster om Kävlinge, fick i höstas tillstånd att bygga en ny förbränningsugn för att kremera avlidna hästar. Det fick flera grannar att reagera då de är oroliga för att det ska börja lukta illa i området igen. Bland annat överklagade Kävlinge Golfklubb beslutet.
Mark- och miljödomstolen i Växjö, som tittar på överklagandet, begärde därför in yttrande från Konvex. Det svaret har nu kommit in:
"Konvex är medveten om att den verksamhet som bedrevs till och med år 2010 på anläggningen - produktion av kött- och benmjöl– orsakade luktolägenheter för grannar. " skriver Konvex AB i sitt svar och fortsätter:
"Den förbrännings- / krematorieverksamhet som bolaget nu har ansökt om tillstånd till är en helt annan verksamhet. Erfarenhet från andra krematorieverksamheter av motsvarande slag visar inte att det uppstår lukt i omgivningarna."
Läs mer: Konvex får ja till ny anläggning i Krutmöllan
Konvex AB bestrider i punkt efter punkt överklagandet och skriver bland annat att de inte tänker utreda en alternativ placering. De anser att det redan är tydligt vad som ska ske om luktolägenheter uppstår. Och kylutrymmen behövs inte då djurkropparna ska förvaras inomhus där det finns ett biofilter som förhindrar lukt att spridas. De bestrider också kravet på det ytterligare kontrollprogrammet, det behövs inte anser företaget.
Mark- och miljödomstolen har nu tagit emot alla handlingar i ärendet.
– Vi har ännu inte tagit ställning till om det kommer att behövas en muntlig förhandling i målet eller om vi kan avgöra det vid en föredragning på domstolen, det vill säga utan muntlig förhandling, säger Marie Gerrevall som är rådman vid mark- och miljödomstolen.
Dom i målet kan eventuellt komma före sommaren meddelar hon.
Gå till toppen