Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundabor manifesterade för jämlikhet

– Vi är här inte bara för att fira framgångarna, utan också för att inte glömma kampen som har lett fram till dem. Vi har samlats för att fortsätta den kampen.

Fis fullmäktigeledamot Cherry Batrapo talade på Stortorget under manifestationen på internationella kvinnodagen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Med de orden inledde Frida Gudmundsson Feministiskt initiativs 8 mars-demonstration på Stortorget på torsdagen. Ett 60-tal personer hade trotsat det ruggiga marsvädret för att delta i manifestationen. Två av dem var studenterna Filippa Jonsson och Ellen Thalén.
– Det är viktigt att belysa att det är en kamp, att det finns mycket kvar att göra, sa Ellen Thalén.
– Och det är bra att det är just en internationell kvinnodag, där man kan belysa hur det ser ut i övriga delar av världen, sa Filippa Jonsson.
Filippa Jonsson och Ellen Thalén deltog i manifestationen....Bild: Ingemar D Kristiansen
Cherry Batrapo, som sitter i kommunfullmäktige för Fi, konstaterade under sitt tal att det bor drygt 61 000 kvinnor i Lund, vilket är cirka 1000 fler än antalet män. Alla bär de på olika drömmar, styrkor, viljor och mål, fortsatte hon.
– Men en sak har de gemensamt. Alla upplever orättvisor baserade på att de är kvinnor. Det här följer dem genom hela livet. I skolan, i arbetslivet och inte minst efter pensioneringen. Därför att det nödvändigt att få in fler feminister där beslut fattas.
Hon talade också om styrkan och kraften i #metoo-rörelsen och avslutade med en uppmaning till åhörarna.
– Nu ser vi till att alla dagar på året blir jämställdhetens dag.
...liksom Bo Wennergren, aktiv i Fi, och Marianne Olsson Wennergren.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen