Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Massivt medieintresse för ubåtsfallet

Tidigt på morgonen ringlade kön av journalister lång utanför Köpenhamns byret. I dag har rättegången mot den mordåtalade Peter Madsen börjat. Över 90 journalister från tolv länder från hela världen väntas bevaka det uppmärksammade rättsfallet.

Journalister utanför Köpenhamns byret. I dag har rättegången mot ubåtsbyggaren Peter Madsen som misstänks för mord på den svenska journalisten Kim Wall inletts.Bild: Johan Nilsson/TT
– Medieintresset är stort från såväl Danmark som utlandet. Detta är förmodligen det mål i Köpenhamns byretts historia som väcker störst intresse, sade Jens Stausbøll, pressansvarig domare vid byretten (tingsrätten), tidigare till TT.
Under morgonen startade rättegången i byrettens rättssal 60 mot den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen, som åtalats misstänkt för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall i augusti i fjol.
Bara ett fåtal journalister har fått plats i själva rättssalen. Mer än 75 journalister ska ha tagit plats i ett rum intill rättssal 60. Där kommer journalister att följa rättegången via högtalare och stora tv-skärmar.
Att sända ljud och bild från rättssalen är inte tillåtet, och det är strikta restriktioner för fotografering utanför. Fotografer och tv-team på plats får inte fotografera anhöriga, misstänkte Peter Madsen eller någon annan som har ett ärende i tingsrätten utan tillåtelse.
Rättegången är planerad att pågå i tolv dagar.
Fakta

Fördelat platser i huvudsalen

Såväl danska som utländska medier har visat stort intresse för att bevaka rättegången mot Peter Madsen, som åtalats misstänkt för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall. För att säkra ett visst antal platser för anhöriga och medier i huvudsalen har Köpenhamns byret gjort en fördelning enligt följande:

Sju platser för Kim Walls anhöriga och representanter.

Fem platser för Peter Madsens anhöriga.

Tolv fasta platser för rikstäckande danska nyhetsmedier.

Två fasta platser för svenska medier.

Sex platser för danska och utländska medier som dagligen fördelas enligt först-till-kvarn-principen.

Fyra platser för allmänhet, också enligt först-till-kvarn-principen dagligen.

Gå till toppen