Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rania i Syrien: Kriget stärker kvinnors roll

Sju år av konflikt har förvandlat Syrien på många sätt. När männen dragits in i strider eller flytt för att undvika armén har kvinnornas röst blivit starkare på många håll. I olika delar av landet kämpar Rania Kataf och Hiba Najib för sin framtid.

"Jag vet inte om jag ska vara glad eller ledsen över att det behövdes ett krig för att uppnå detta, men det har i alla fall stärkt kvinnors roll i det syriska samhället", säger Rania Kataf som bor i Syriens huvudstad Damaskus där hon jobbar på flera böcker om kulturlivet i staden.Bild: Privat/TT
Under Rania Katafs promenader i Damaskus ser hon ofta andra kvinnor som är ute på egen hand. Kaféer som tidigare var fyllda av män har fått ge plats för kvinnor, som i allt större utsträckning syns bakom ratten på vältrafikerade gator. För tio år sedan såg det inte alls ut så.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen