Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Enormt intresse när rättegången startade – Peter Madsen gav sin version

Peter Madsen förnekar mord och säger att han styckade kroppen för att han fick en psykos. Lögn, anser åklagaren, allt var planerat. På torsdagen inleddes den mest uppmärksammade mordrättegången någonsin i Danmark.

Ett hundratal reportrar och fotografer trängs och snubblar på varandra för att komma in. Kameror smattrar. Klockan är strax före nio på morgonen och åklagare Jacob Buch-Jepsen är omringad utanför Byretten i Köpenhamn, ett stenkast från Strøget.
Jakob Buch-Jepsen, åklagare i Danmarks mest uppseendeväckande rättsfall, omringas av journalister.Bild: Hussein El-alawi
Alla vill ha en kommentar. Få kommer så nära att de får en. Många börjar i brist på annat rapportera om det enorma medieintresset. Fotografer tar bilder av andra fotografer. Reportrar intervjuar andra reportrar.
På torsdagen inleddes rättegången mot Peter MadsenBild: Hussein El-alawi
Flera av journalisterna på plats skakar på huvudet åt mediacirkusen vi alla är en del av.
– Det är lite meta, säger frilansfotografen Bax Lindhardt medan han står i Byrettens pampiga stentrappa där ytterligare ett femtiotal personer köar för att komma in i det pressrum som ställts i ordning.
Det var han som tog de första bilderna när Peter Madsen kom in i Dragörs hamn den 11 augusti i fjor. Några timmar tidigare hade Madsen styckat och dumpat Kim Wall i Køgebukten – och sänkt sin ubåt.
Ingenting av det var känt när Bax Lindhardt tog bilderna – som nu publicerats av medier över hela världen.
– Då var han fortfarande bara en stackars man som förlorat sin ubåt, säger han.
09.30 inleds förhandlingen i rättssal 60 med att åklagaren Jacob Buch-Jepsen går sin beskrivning av hur Madsen enligt åtalet, förberedde sig för att mörda Kim Wall, verkställde planen och därefter försökte göra sig av med alla bevis.
Rätten får följa med ner på havsbotten med hjälp av en filminspelning som visar hur dykarna lokaliserar en avkapad arm på botten. Flera filmer kommer att spelas upp senare. Flera bilder visas – men de är så grova att bara rättens ledamöter kommer att få se dem.
Peter Madsen, klädd i blå byxor och en svart t-shirt och ett par läsglasögon, sitter med händerna under hakan. Hans ansiktsuttryck är neutralt. Genom hela rättegångsdagen behåller han till det yttre lugnet. Samlad, fokuserad, skärpt är intrycket han ger
I sin första version sa han att Kim Wall dog av en tung metallucka i skallen, en förklaring som motbevisats. Nu, under rättegången, förklarar han varför han ljugit.
– Anledningen till de skiftande förklaringarna är för att jag inte ville att någon skulle veta hur förfärligt det egentligen var när Kim Wall dog.
– Det var av hänsyn till de anhöriga.
Han säger också:
– Det finns inget värre än att inte få med sig sin besättning hem.
Peter Madsen erkänner brott mot griftefrid, det vill säga att han styckade kroppen och, som han själv uttrycker det, "begravde" den till havs. Men han förnekar att han skulle ha mördat Kim Wall.
Hon ska istället ha dött av att farliga gaskoncentrationer uppstod i farkosten samtidigt som det blev tryckfall i ubåten vilket gjorde att luckorna inte gick att öppna utifrån, där Madsen för tillfället befann sig.
Därefter ska han ha drabbats av en "psykos", och börjat stycka kroppen. Journalisten var ju ändå död, tänkte han i det förvirrade tillstånd han beskriver.
Åklagaren Jacob Buch-Jepsen tror honom inte och hänvisar bland annat till ett rättspsykiatriskt utlåtande som visar att Madsen är tillräckligt frisk för att dömas till fängelse.
Men också att han är sexuellt avvikande och pervers, har psykopatiska och narcissistiska drag, samt är manipulativ och en patologisk lögnare.
Allt började med ett sms den 10 augusti 2017. Kim Wall och hennes pojkvän hade fest vid sin bostad på Refshaleøen, ett par hundra meter från Peter Madsens verkstad.
Kim Wall hade länge försökt få till en intervju med den excentriske raketbyggaren för ett reportage som hon skulle sälja till ett amerikanskt magasin. När Madsen sms:ade: "Båten är klar och i god ordning. Väntar bara på magasinet Wireds reporter", svarade hon "fantastiskt".
Åklagaren Jakob Buch-Jepsen inledde den första rättegångsdagen mot mordmisstänkte Peter Madsen.Bild: Hussein El-alawi
I dansk tv har pojkvännen berättat att han och Kim Wall vägde uppdraget mot den pågående festen och kom överens om att jobbet skulle gå före. Hade det inte varit för alla gäster hade han själv följt med. Nu vinkade han istället av sin flickvän medan ubåten lämnade hamnbassängen.
Under rättegången visas hennes sista ord till pojkvännen under mordkvällen.
"Jag lever, förresten".
"Men nu dyker vi".
"Jag älskar dig".
Dagen efter räddades Peter Madsen från sin sjunkande ubåt och kördes in till Dragör hamn.
Frilansfotografen Bax Lindhardt var snabbt på plats men visste inte då att Madsen hade haft en svensk journalist ombord, som nu saknades. Hans nyhetsbilder från den 11 augusti är nu en del av dansk rättshistoria.
– En ung vacker och mycket duktig journalist. En man som är känd för att ha bjudit in ingenjörer från hela världen för att bygga raketer. Som är ubåtskapten och som umgåtts med politiker och kungahuset. Ett stängt rum under vattnet … Det är ju så ohyggligt.
– Man klarar nästan inte av att tänka på det.
Förhandlingen fortsätter i ytterligare elva dagar. Domen väntas den 25 april.
Läs alla artiklar om: Mordet på Kim Wall
Gå till toppen