Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skidskyttet ska ge Modin en guld-boost

Zebastian Modin är Sveriges största medaljhopp i Paralympics. Då siktar han förstås på pallen direkt?
– Nej, inte som det har varit i år, säger 23-åringen inför lördagens skidskyttelopp.

Zebastian Modin jagar medalj i Paralympics i Pyeongchang – men inte i skidskyttet.Bild: Jessica Gow/TT
Zebastian Modin och hans två guider Johannes Andersson och Robin Bryntesson är mitt uppe i ett musik-quiz när presskåren stövlar in i det svenska högkvarteret i Paralympics-byn i ett snöigt Pyeongchang.
Precis som i skidspåret tävlar Modin, som är blind sedan sjuårsåldern, med hjälp av hörseln.
I specialgrenen längdåkning följer han guidens kommandon och i skidskyttet tillkommer dessutom skjutmomentet där åkarna lyssnar sig till träffarna.
Ljudet blir entonigare och högre ju närmare centrum vapnet riktas.
– Det är som i vanligt skidskytte. Egentligen är det samma svårigheter, men här lyssnar man i stället för att se pricken. Det är inga problem att se pricken i vanligt skidskytte och det är inga problem att höra ljudet här. Men man ska komma dit, man ska ha rätt tryck på avtryckaren, koll på andningen och allt det där, säger Modin.
Det är just skjutmomentet som ligger mellan Modin och en Paralympics-medalj i första tävlingen: 7,5 kilometer skidskytte på lördag.
Han har fokuserat helt på längdåkningen i vinter, ägnat förhållandevis lite tid åt skjutträning och har inte nått några framskjutna placeringar i de världscuptävlingar i skidskytte han ställt upp i.
– Man måste göra en viss justering av träningen. Man måste köra vissa typer av intervaller där man kommer till stadion och skjuter hela tiden och det har jag inte varit beredd att göra. Rätt eller fel, det vet jag inte, men nu är det så jag har gjort i alla fall, säger han.
I stället ser han premiärloppet som ett sätt att öka de redan goda chanserna i längdspåren, till att börja med på 20 kilometer i fri stil på måndag och sedan i sprint och 10 kilometer klassiskt.
– Ja, lite så. Jag tror att det kan boosta formen, att det är en positiv grej. Det är inte så att jag vill vara i dålig form på skidskyttet men jag tror att det kan peaka lite extra efter det, säger Modin.
Formen känns redan nu riktigt bra – "men jag vill visa det på tävling innan jag säger nåt mer" – och en extra skjuts uppåt skulle föra Modin närmare sitt mål.
Han har fyra Paralympics-medaljer sedan tidigare: ett brons från Vancouver 2010 samt två silver och ett brons från Sotji 2014.
De två senaste säsongerna totala världscupsegrare tänker ta minst en till i Sydkorea och förstås allra helst av ädlaste valör.
– Ja, såklart. Eftersom jag inte har något guld, säger han.
TT: Vad skulle det betyda?
– Det är svårt att säga innan jag har det men inombords skulle det betyda väldigt mycket.
Fakta

Zebastian Modin

Född: 20 juni 1994.

Klubb: Östersunds SK.

Grenar: Längdskidor och skidskytte.

Funktionsnedsättning: Blind.

Guider: Johannes Andersson och Robin Bryntesson.

Klass: B1. Tävlar mot åkare i klasserna B2 och B3, vilka har mindre synnedsättningar. Tiderna räknas om beroende på vilken klass åkarna tillhör.

Paralympics: 2010, 2014, 2018.

Meriter: Paralympics-silver i sprint och mixedstafett 2014, brons i 20 km 2014 och i sprint och i sprint 2010.

Tävlingsprogram i Pyeongchang: Skidskytte 7,5 km (10 mars), längdskidor 20 km fri stil (12 mars), längdskidor sprint klassisk stil (14 mars), längdskidor 10 km klassisk stil (17 mars).

Gå till toppen