Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Engmans trav och galopp

Anders Engman: Tankar om Malmö Hästcenter

Skrev lite om Malmö Hästcenter i papperstidningen, många är nyfikna så lägger ut texten på bloggen..

Planerna för Malmö Hästcenter börjar ta form.
En läktare för 3 000–3 500 personer med pub, vinbar och någon sorts ”sportbar”, en ridbana på innerplan och en rad ”serviceanläggningar” för hästsporten.
– Allt blir kanske inte i etapp ett, säger Kent Öhlander, vd för Skånska Travsällskapet. Men vi jobbar med ett väldigt spännande projekt som om alla bitar faller på plats har 120–130 event per år.
Klart är att Malmö Civila Ryttarförening flyttar in i Malmö Hästcenter och att Polisrytteriet följer med. Galoppsporten utreder just nu förutsättningarna, alternativen är att flytta med ut på Husiefältet eller att bygga en helt egen anläggning på en annan plats i Skåne. Galoppen har en arbetsgrupp som tittar på alternativen och som även för diskussioner med travsällskapet.
– Fram mot hösten börjar arkitekterna titta på området och innan dess måste galoppen ha bestämt sig, säger Kerstin Peterson–Brodda, ordförande för Skånska Travsällskapet.
I samband med en presskonferens anordnad av Hästen i Skåne (en paraplyorganisation som ska verka för att utveckla den skånska hästnäringen) berättade Öhlander lite om vad Malmö Hästcenter kan innehålla.
# Banor för trav–, galopp– och ridsport.
# Träningsslingor (även om det inte blir en träningsanläggning).
# En akademi för utbildning av ungdomar.
# Ett tränings– och skolcentra.
# Någon sorts veterinär verksamhet.
# Sadelmakeri och hovslageri.
Prislapp för hela härligheten.
– Säg 500 miljoner om galoppen följer med, säger Kerstin Peterson–Brodda.
En fråga som hängt i luften är träningsverksamheten av hästar (främst galopphästar) eftersom Malmö Hästcenter ska bli en ren tävlingsanläggning. Nu avslöjade Kerstin Peterson–Brodda att det finns kontakter tagna med ridsportanläggningen i Flyinge om att bygga upp ett träningscenter där.
– Det skulle vara en win–win situation, säger veterinärprofessor Ingvar Fredricson, vice ordförande för Hästen i Skåne. Flyinge behöver mer verksamhet och vi skulle lösa träningsfrågan.
Tidsplanen är fortfarande vag, men det finns en tanke om att allt ska kunna vara klart sommaren 2022.
Allt ovanstående presenterades vid en pressträff som Hästen i Skåne arrangerade. Återkommer kanske under dagen (om inte snön ställer till för mycket jobb) med lite andra tankar kring den träffen och lite annat.
.
Gå till toppen