Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

12 Strong: Enfaldigt propagandanummer

Chris Hemsworth.Bild: David James

12 Strong

BIO. KRIGSFILM. USA, 2018. Regi: Nicolai Fuglsig. Med: Chris Hemsworth,Michael Shannon, Michael Peña. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.10.

Med militärt stöd och manusredigering av den amerikanska försvarsmakten har ”12 Strong” blivit ett enfaldigt propagandanummer med drag av ”De gröna baskrarna” och John Fords kavallerivästernfilmer. Titelpersonerna är en hästburen amerikansk elitstyrka på straffexpedition mot al-Qaida strax efter attentatet mot World Trade Center den 11 september 2001. I stället för indianer lurar blodtörstiga och tungt beväpnade talibaner bakom klipporna i det vilda Afghanistan, gestaltat av New Mexico.
Världens största militärmakt framställs som en underdog men vinnare mot alla odds av pur mannakraft, mod och moralisk överlägsenhet under pojkbandssnygge befälhavaren Mitch (Chris Hemsworth). Skildringen spelar på enkla motbilder av snälla amerikaner som ger godis och mat till ociviliserade men tacksamma barn och grymma talibaner som mördar kvinnor och flickor för att de har gått i skolan.
När Clint Eastwood spelade in ”Örnnästet” undrade han varför andra världskriget hade varat så länge. I filmen kunde han ju med lätthet döda hundratals nazister bara på en natt. Detsamma måste en amerikansk publik fråga sig inför ”12 Strong”. Talibaner dör som på ett smatterband inför amerikanska kulkärvar medan talibanerna i gengäld skjuter som krattor. Ändå är USA, nu 17 år senare, fortfarande kvar i Afghanistan för att kriga mot talibanerna.
Gå till toppen