Dygnet runt

20 000 kvadratmeter afterwork

Rostig räls minner om hårt arbete. Men på fredagskvällen var det premiär för afterwork i lokstallarna på Kirseberg. ”Lokalen är kul och förlåtande”, säger Kirsebergsbon Isabelle Vikström.

Det är kyligt och belysningen är ganska skum. Men en hel del Kirsebergsbor och andra hittade till den första afterworken i lokstallarna.Bild: Patrik Renmark
När det skymmer får man ta sig försiktigt fram i den största verkstadshallen vid Kirsebergs lokstallar. Här finns 20 000 kvadratmeter betong. Men här finns också håligheter, där det tidigare gick att undersöka inrullade tåg underifrån.
Långt in i lokalen står SVT:s sommarlovsbuss parkerad. När sommaren kommer behöver bussen bara ta en kort tur, för att varje morgon vara med i direktsända barnprogram från Beijers Park.
Läs mer:Sommarlov flyttar till Kirseberg – och Malin Olsson kommer tillbaka
Men ännu så länge är det mars – en kylig marsmånad.
Trots det var det många som på fredagskvällen hittade till premiären för afterwork i lokstallarna.
Läs mer:Superhelgen i Malmö: Så hinner du med 40 evenemang på 20 timmar
I en vagn går det att handla öl eller vin, i en annan mat. Däremellan finns ett bord för den som bara vill ta en kvällsfika efter jobbet.
– Vi bor i närheten, här på Kirseberg. Det är kul när det händer något i närheten, säger Isabelle Vikström.
”Det är kul när det händer något i stadsdelen”, säger Klara Nypelius som sitter intill fyraåriga Vega Vikström.Bild: Patrik Renmark
Hon sitter vid ett bord i den allt skummare gamla verkstadslokalen tillsammans med dottern Vega Vikström och kompisen Klara Nypelius. Fler kompisar är på väg.
Läs mer:Lokstallarna ska bli Malmös nya kultur- och hantverkarcentrum
Vega Vikström, 4 år, äter en miniburgare med falukorv.
– Det är gott. Med äppelmust. Jag kom hit med min röda springcykel, säger hon.
Förra fredagen hölls smygpremiär. Hädanefter tänker Nordic Street Food, som har fått serveringstillstånd i lokalen, ha afterwork varje fredag 16-20. Fler vagnar kommer att bjudas in, med målet att skapa en streetfoodfestival.
Just det efterlyser Evelyn Jensen, Lundabo som pluggar på Alnarp och som har tagit sig till Kirseberg för att äta och dricka med sambon Olof Landahl.
Evelyn Jensen gillar industrikänslan – och hoppas att fler foodtrucks ska rulla in i lokstallarna.Bild: Patrik Renmark
– Jag gillar industrikänslan och det finns potential att göra något större. I Brisbane finns matmarknaden Eat Street. Det är foodtrucks, musik, hantverkare och uppträdanden. Det är så populärt att man nästan får slå sig in, säger hon.
Olof Landahl spanar in etiketten på ölen från Hönsinge.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen