Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Alliansen: Inga fler spårvägsetapper i Lund under nästa mandatperiod

Inga fler spårvägslinjer ska byggas eller planeras i Lund. Åtminstone inte under nästa mandatperiod. Det vallöftet ger nu de fyra allianspartierna.

Det blir inga fler spårvägsetapper den kommande tiden, om Christer Wallin (M), Philip Sandberg (L), Torsten Czernyson (KD) och Inga-Kerstin Eriksson (C) får som de vill.Bild: Kalle Kniivilä
Beskedet meddelades på fredagsförmiddagen under en pressträff vid spårvägsbygget i korsningen Sankt Laurentiigatan-Bredgatan.
– Vi närmar oss valrörelsen och vi tycker att det är viktigt att vi redan nu ger ett tydligt besked om hur vi ska ha det nästa mandatperiod. Och beskedet är att vi sätter stopp för all planering och allt byggande av spårväg under nästa period, säger Christer Wallin (M).
– Om vi får förtroendet att styra Lund efter den 9 september så stänger vi helt dörren för ytterligare spårväg under nästa mandatperiod, till skillnad från de rödgröna partierna, säger Philip Sandberg (L).
Enligt alliansföreträdarna är det många Lundabor som efterfrågat ett besked om hur partierna står i frågan.
De fyra borgerliga partierna anser att det inte finns tillräckligt resandeunderlag någonstans i kommunen, som skulle kunna motivera en satsning på spår.
– Under överskådlig tid ser vi att bussar räcker för kommunikationerna. Resandeunderlaget visar tydligt att det inte behövs någon mer spårvagn just nu, säger Torsten Czernyson (KD).
Dessutom menar alliansen att det skulle bli riktigt dyrt för kommunen att bygga fler linjer, eftersom staten – som står för närmare hälften av kostnaden för spårvägen mellan Lund C och Brunnshög – inte lär ha intresse av att medfinansiera fler etapper.
– Det är inte troligt att vi får någon medfinansiering på andra satsningar av den här storleken. Och om det skulle bli aktuellt får man se över det då. Det blir efter nästa mandatperiod, säger Inga-Kerstin Eriksson (C).
Gå till toppen