Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Patrik Svensson: Bängen trålar, men inte överallt

Pappa betalar?Bild: Claudio Bresciani / TT
Om du inte redan visste det: Ska du nyttja droger gör du bäst i att vara välbärgad.
Det är en ny rapport från Brottsförebyggande rådet som visar att trots att ungdomar från rikare områden enligt egen utsago använder mer droger än ungdomar från fattigare områden, så blir de mer välbärgade ungdomarna betydligt mer sällan tagna av polisen.
Mönstret tycks genomgående och överbevisande. Ungdomar i hyresrätt använder mindre droger men löper 80 procent högre risk att bli misstänkta för innehav än ungdomar som bor i bostadsrätt. Ungdomar vars föräldrar saknar akademisk utbildning löper 70 procent högre risk än de ungdomar vars föräldrar har det.
En förklaring, enligt Brå, är att narkotikainnehav är ett brott som främst anmäls av polisen själv, i samband med ingripande. Polisen ingriper alltså mot den ungdom de uppfattar som misstänkt, utifrån kriterier som inte tycks överensstämma med vilka som faktiskt begår flest brott. Vilket i sin tur naturligtvis påverkar brottsstatistiken, och i sin tur allmänhetens uppfattning om vem som är kriminell.
Klassprofilering torde vara den mer övergripande förklaringen, troligtvis i kombination med etnisk profilering.
Med andra ord: Landet förändras, men i klassamhället inget nytt.
Gå till toppen