Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Betodlare får pengar tillbaka

Svenska betodlare kan få ersättning för avgifter de betalade in för snart 20 år sedan. Arkivbild.Bild: Stig-Åke Jönsson/TT
Svenska betodlare och sockerföretag kan få dela på närmare 25 miljoner kronor. Men det är osäkert om betodlarna kommer att kunna få sina pengar.
Det som betalas ut är ersättning för åren 1999 och 2000 då sockerbolagen betalat in för höga avgifter till EU.
2014 gjordes en likande utbetalning, för åren 2001–2006. Då kunde man använda sig av sockerbolagens odlarregister för att betala tillbaka, men nu blir det svårare.
– De har bytt IT-system, så dokumentationen finns inte kvar, säger Martin Skoglund, handläggare på Jordbruksverket, till Helagotland.se.
Nu måste odlarna som vill ha pengar tillbaka själva ansöka hos Jordbruksverket och bifoga dokument som visar hur mycket de levererade till Danisco, i dag Nordic sugar, 1999 och 2000.
– Lagen säger att man måste spara papper i sju år, men det här är ju nästan 20 år sedan, säger Stefan Nypelius på LRF-konsult till tidningen.
Gå till toppen