Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ovanligt många inbrott i uppställda båtar

Under vintern har seglarklubben i Lomma sett en ökning av inbrott i uppställda båtar. Nu ser man över säkerheten.

Peter Nilsson jobbar för att minska inbrotten bland båtar på båtuppställningsplatsen i Lomma.Bild: Johanna M Karlsson
Sommartid är motorstölder det vanligaste brottet som båtägare i Lomma råkar ut för. Vintertid ger sig tjuvarna istället på båtar som ställts upp på torra land.
På båtuppställningsplatsen vid Södra Västkustvägen i Lomma vinterförvaras runt 400 båtar av olika slag. Hittills i år har nio av dem drabbats av inbrott.
– Det sticker ut lite på ett oroväckande sätt. Det är ovanligt många, säger Peter Nilsson, båtsamverkansansvarig på Lommabuktens seglarklubb.
Seglarklubben är ansvarig på båtuppställningsplatsen och har redan avtal med ett säkerhetsbolag som patrullerar bland båtarna med jämna mellanrum. Nu funderar man på om fler säkerhetsinsatser behövs.
– Det skulle till exempel kunna handla om övervakningskameror, säger Peter Nilsson och fortsätter:
– Det är lite konstigt med de här inbrotten, båtarna är ju tömda. Där finns för det mesta ingenting att stjäla. Men tjuvarna förstör så mycket när de ska ta sig in i båtarna så det blir ändå dyrt för båtägare och försäkringsbolag.
Vad kan båtägarna själva göra för att skydda sig?
– Man ska se till att tömma båten själv. Och man kan sätta in larm på sin båt, på samma sätt som man har i sin bil.
Enligt Peter Nilsson är det också viktigt att ägarna knyter upp eventuella stegar som kan sitta på båtarna – allt för att göra det svårare för tjuvarna att ta sig upp på däck.
Båtägarna i Lomma använder sig också av så kallad båtsamverkan, vilket i princip är detsamma som grannsamverkan. Båtägarna håller koll på varandras båtar och rapporterar till polisen om man ser något misstänkt. Genom en app kan de också ha direktkontakt med varandra.
– Vi ser en viss minskning av brott där det finns båtsamverkan, särskilt av stölder av båtmotorer, säger Peter Nilsson.
Gå till toppen