Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skissernas museum kan bli Årets museum

Priserna har haglat över Skissernas museum den senaste tiden. Nu kan det bli ett till. Museet i Lund är ett av tre i Sverige som nominerats till utmärkelsen Årets museum

Skissernas museum under en visning ledd av studenten Vladimir Okhnich.Bild: Hussein El-alawi
I november fick nybyggnaden av Skissernas museum det prestigfyllda Kasper Salin-priset i arkitektur för den tillbyggnad av museet som invigdes i januari 2017. En månad senare fick arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson Lunds stadsbyggnadspris för samma byggnad.
Den här gången är det dock inte byggnaden, utan själv museiverksamheten, som har chans att få en fin utmärkelse.
Priset delas ut av organisationerna Svenska museer och Svenska IOCM (International Council of Museums).
I motiveringen till nomineringen skriver juryn så här:
"Skissernas museum arbetar innovativt med en nära koppling till forskning och kunskapsförmedling för många olika grupper i samhället. Med självinsikt och ledorden tillgänglighet och hållbarhet är målet att främja forskning inom offentlig konst och skapande processer i ett flervetenskapligt perspektiv som givit mervärde och genomslag i samtal kring konst och eget skapande.
Museet lyfter vår samtids stora frågor, som migration, och prioriterar frågor kring tillgänglighet och samverkan i tematiska möten över tidsepoker".
De två andra muséer som nominerats är The Glass Factory i Emmaboda och Göteborgs konstmuseum. Vandringspriset, som delas ut under Museernas vårmöte i Malmö den 17 april, består av en glasskulptur signerad Bertil Vallien.
Gå till toppen