Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Surfplattan ska lyfta curlinglaget

Skippern Jalle Jungnell förde Sverige till en sjundeplats i Paralympics i Sotji. I Sydkorea ska det nya, analytiska curlinglaget slå sig in på övre halvan – med hjälp av surfplattan. – Vi går igenom matcherna mer noggrant nu än tidigare. Sten för sten, säger Kristina Ulander.

Rullstolscurlaren Kristina Ulander ser fram emot sitt andra Paralympics.Bild: Jessica Gow/TT
Tre femtedelar av det svenska Paralympics-laget i rullstolscurling är utbytt sedan spelen i Sotji 2014.
Dessutom har laget en ny coach: Peter Narup, tre gånger OS-curlare i Peja Lindholms lag.
Kristina Ulander är den enda ordinarie spelaren som är kvar sedan Sotji – Zandra Reppe var reserv i Ryssland och har samma roll i Sydkorea – och hon kan vittna om skillnaderna.
Den kanske största, utöver personalförändringarna, är de noggranna analyserna som Narup har infört. Efter varje match har laget en gemensam genomgång.
– Vi tittar på om det är någon situation där vi borde ha funderat på ett alternativ eller något vi borde ha gjort annorlunda, säger Ulander.
För att kunna gå igenom matcherna på detaljnivå för coacherna in varje sten i ett curlingprogram på en surfplatta. Efteråt är det bara att spela upp "filmen".
– Det tar en kvart. En halvtimme ibland, om vi har mycket att diskutera, säger Ulander.
Meningen är att det ska gå snabbt under Paralympics, att laget inte ska göra några misstag.
Som sig bör är det Ulander, med sin erfarenhet av vinterspelen i Sotji, som visar vägen. Det är hon som drar de två första svenska stenarna.
– Jajamän, det är jag som bygger upp det. Sen får de andra ta över, säger hon.
Övriga spelare i det svenska laget är skippern Viljo Pettersson Dahl, Sveriges fanbärare Ronny Persson – som har gjort två Paralympics som alpin skidåkare – och Mats-Ola Engborg.
Sverige inleder curlingturneringen – som har vuxit från tio lag 2014 till tolv lag 2018 – mot Kina på lördagkvällen lokal tid, klockan 11.35 i Sverige.
Fakta

Curlingturneringen i Paralympics

Turneringen i rullstolscurling avgörs i ett gruppspel där samtliga tolv lag möts inbördes och där de fyra bästa når semifinal.

Sveriges spelprogram (svenska tider):

10 mars: Kina (11.35).

11 mars: Kanada (6.35), USA (11.35).

12 mars: Slovakien (1.35), Storbritannien (6.35).

13 mars: Norge (1.35), Tyskland (6.35).

14 mars: Finland (1.35), Sydkorea (11.35).

15 mars: PAR (paralympiska aktiva från Ryssland, 6.35), Schweiz (11.35).

Slutspel:

16 mars: eventuella matcher mellan lag på samma antal segrar (1.35), semifinaler (7.35).

17 mars: bronsmatch (1.35), final (6.35).

Gå till toppen